DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Igazi kincsre lelhetett a Toro Rosso

Egyelőre csak bizakodó hangokat hallani a Red Bull háza tájáról, ez igaz a fiókcsapatra is. A jelek szerint nem csak a motort, hanem a pilótakérdést illetően is remek megoldásra találtak a faenzaiak.

A tavalyi évhez képest teljesen kicserélődött a Toro Rosso pilótafelállása. A sokkal jobban szereplő Pierre Gasly felléphetett, hogy elfoglalja a távozó Daniel Ricciardo helyét az anyacsapatnál, míg az igen gyengén muzsikáló Brendon Hartley-ra már nem tartottak igényt. A közvélemény vészmegoldásként értékelte, hogy két olyan pilótát szerződtettek a helyükre, akikkel a Red Bull egyszer már szerződést bontott.

A fiatal kora ellenére jelentős rutinnal rendelkező Danyiil Kvjat is meglepetést okozott visszatérésével, mellé pedig a teljesen újonc thaiföldi Alexander Albon érkezett, aki egy héttel ezelőttig soha nem is vezetett még Formula-1-es autót. Bár első kifutása nem volt éppen sikeres (már a felvezető körén kicsúszott), utána azonban megtalálta a ritmust, a megbízhatóságot és a tempót is. Az istálló el van ragadtatva az újonc eddigi hozzáállásától és fejlődésétől.

Előtte sem volt lassú a 22 éves pilóta, a csütörtöki napon aztán robbantott és az egész hét addigi leggyorsabb körét futotta (bár később letaszították a lista éléről). Az istálló helyettes technikai vezetője, Jody Errington csak dicsérni tudja az újonc fantasztikus hozzáállását, amivel messze túlszárnyalta főnökei elvárását F1-es debütálásakor. Nem csak a Honda-motor megbízhatóságának és gyorsaságának örülhetnek az energiaitalosoknál, hanem az új pilóták gyors beilleszkedésének is.

A Toro Rosso és újonca a vártnál sokkal jobban szerepelt a tesztelés első hetében


„Soha nem is vezetett korábban Formula-1-es autót. Barcelona előtt azonban komoly mennyiségű munkát végzett a szimulátoron. Szimulátor-programunk ugyanis igen jelentős, ő pedig rengeteg időt töltött velünk. Már a forgatási napon is remekül teljesített, itt (Barcelonában) pedig egészen fantasztikus” – nyilatkozta Errington.

„A felvezető körös kicsúszása nem közvetlenül az ő hibája volt, mérnöki baki eredményezte, utána azonban gyorsan felvette a ritmust, végigvitte a programot és egészen nagyszerűen szerepelt. A Toro Rosso mindig bízik a fiataljaiban, Alexander előrehaladása pedig kiváló.”

„Az utolsó nap végére mindent kipipálhattunk, amit csak terveztünk, Albon pedig különösen a C2-es keveréken, a hosszú etapokon végzett kitűnő munkát. Rendkívül elégedettek vagyunk vele, a hozzáállása fantasztikus, igencsak túlszárnyalta várakozásainkat” – dicsérte az újoncot Egginton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: