DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Három istálló is lekésheti a teszt kezdetét

A Formula-1-es csapatok igyekeznek az utolsó utáni pillanatig húzni az időt a versenyautó véglegesítésével. Úgy fest, hogy hárman túlfeszítették a húrt és lekésik a hétfői tesztnapot.

Jövő héten már kezdetét veszi a 2019-es szezonra való hivatalos felkészülés is Barcelonában, az első négynapos teszten próbálhatják ki először élesben idei rakétáikat az istállók. (Legalább) három gárda azonban jelentős késésben van az előkészületeket illetően, könnyen lehet, hogy a Renault, a Williams és a Racing Point az első tesztnapon még nem tudja kipróbálni új autóját.

Bár az imént említettek mindegyike már hivatalosan bemutatta versenyautóját a nagyközönség előtt, a Renault például a tavalyi autót mutogatta az idei festéssel. Egyébként nem ritka, hogy a bemutatónál még egyáltalán nem azt látjuk, mint amit néhány nappal később a pályán, a Toro Rossónál is kiszúrták a szakemberek, hogy legalább négy ponton változott a gép a forgatási napra ahhoz képest, amit a bemutatón láthattunk.

A Williams is késésben van az előkészületekkel


„Elképesztően szorít minket az idő. Szombaton szerettük volna felhasználni az egyik forgatási napunkat, hogy láthassuk, minden megfelelően működik-e, illetve az egyensúlyról is képet kaphattunk volna. De nem tudjuk, időben elkészülünk-e. Csak azt tudom garantálni, hogy a pilótáink ott lesznek a barcelonai teszt első napjának reggelén. A motorhome nyitva lesz, a kávéfőzőt pedig beizzítjuk. Az utolsó pillanatig dolgozni akartunk a szélcsatornában. Rendkívül határon vagyunk az idő tekintetében, talán kicsit túl is léptük” – ismerte el Cyril Abiteboul, a Renault főnöke.

A Williams már le is mondta szombatra tervezett forgatási napját, szintén amiatt, mert késésben vannak. „Agresszív fejlesztési programot folytatunk. Ezért is mondtuk le a forgatási napot, hogy Barcelona előtt a lehető legtöbb időnk maradjon” – tisztázta Claire Williams.

A Racing Pointnál elismerik, hogy akár ki is maradhat a hétfői nap. „Ott leszünk, de nem garantáljuk, hogy hétfőn pályára is tudunk gurulni. A felkészülésünk messze jár attól, hogy késznek lehessen nevezni” – fogalmazott Andy Green, az istálló technikai igazgatója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: