DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Brawn: Hamilton olyan volt idén, mint Senna vagy Schumacher

A Formula-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn szerint Lewis Hamilton olyan hatással van a sportágra, mint Ayrton Senna vagy Michael Schumacher volt: az ő teljesítménye után is teljesen más lett a mérce.

Megint megszorongatta őt Sebastian Vettelt és a Ferrari, de legyőzni 2017-hez hasonlóan idén sem tudta: Lewis Hamilton 2018-ban ötödik világbajnoki címét ünnepelhette. Az angol saját maga legjobb teljesítményét állította be azzal, hogy 11 futamot meg tudott nyerni a 21-ből (vagyis több mint a versenyek felét!), pedig a szezon végén már nem csak a Ferrari, hanem a Red Bull versenyzőivel is számolni kellett a futamgyőzelmek kérdésének eldöntésekor.

A korábbi Ferrari-csapatfőnök, jelenleg az F1 vezetőségében tevékenykedő Ross Brawn szerint Hamilton 2018-as szezonjának egyik csúcspontja a szingapúri pole-kör volt, amelyet ráadásul úgy sikerült elérnie, hogy ott csapatát, a Mercedest harmadik erőnek tippelte gyakorlatilag minden szakértő. Brawn szerint Hamilton minden eddiginél magasabbra tette a megugrandó lécet.

M179703



„Néha olyan versenyzők érkeznek az F1-be, akik olyan teljesítményt kezdenek nyújtani, amire senki nem számít” - mondta Brawn a Motorsport.comnak. „Ezt idén Lewis többször megcsinálta, főleg időmérőkön. Többször az emberek lélegzete elállhatott Hamilton teljesítménye után. Ezek azok a pillanatok, amikor azt hiszik az emberek, tudják, egy versenyző mire képes, és mégis olyat tesz le az asztalra, aminél nem értik, ezt a teljesítményt hol találta. Volt szerencsém ezt az érzést megtapasztalni, amikor Michael Schumacherrel dolgoztam, illetve láthattunk több ilyen pillanatot Ayrton esetében is. Ez már egy szinte szürreális szint, és amikor ezt egy versenyző eléri, az mindig nagyon különleges pillanat.”

Amellett, hogy Sebastian Vettel öt versenyt is meg tudott nyerni, valamint, amikor autója alkalmas volt rá, a Red Bullban Max Verstappen is nagy csatára késztette az immár kétszeres vb-címvédőt, a sportvezetőnek továbbra is problémái vannak azzal, mennyire kevesen férnek oda a húsosfazékhoz. „Nagyon izgalmas szezonunk volt, sok-sok csatával a pályán. Lewis is egészen kivételes teljesítményt nyújtott, folyamatosan jó szintet tudott hozni, nem hibázott egyszer sem, amikor pedig kellett, és nem az övé volt a legjobb autó egy adott pályán, türelmes is tudott lenni. Szóval, jó év volt ez, amivel kapcsolatban viszont továbbra is fenntartásaim vannak, az az, hogy van 6 domináns autó, és van a 14 további. Ennek megoldásán még dolgoznunk kell.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: