DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ricciardo rákényszerülhetett a váltásra

Sokan magyarázzák az új kihívás keresésével Daniel Ricciardo Renault-hoz szerződését. Több szakértő szerint viszont Ricciardo visszakapta Verstappentől, amit ő tett korábban Vettellel.

Éveken át meghatározó volt az energiaitalosoknál Daniel Ricciardo, rögtön első (a nagycsapatnál töltött) évében lefőzte négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt. A német nem nyert futamot, a fiatal ausztrál rögtön hármat. Vettel ekkor elfogadta a Ferrari ajánlatát, azóta is a maranellóiaknál versenyez.

Ugyanúgy vita tárgyát képezi a mai napig, hogy az akkor a Red Bullnál gyengébb olasz istállóhoz miért is szerződött le a négyszeres bajnok. Talán azt érezte, hogy hosszú évekre megfeneklett a bikák fejlődése, de sokak szerint inkább elmenekült Daniel Ricciardo elől, aki új fiúként alaposan elporolta a rutinos németet. Eleinte nem is tűnt túl jónak a váltás, de 2017-től a Ferrari jócskán ellépett a Red Bulltól.

Vajon Ricciardo Verstappen mellől akart elmenekülni?


Két szezont a Toro Rossónál, majd ötöt a Red Bullnál töltött Ricciardo, ám idén nyáron komoly meglepetéssel jelentkezett az ausztrál, amikor a várakozások ellenére nem hosszabbított a bikákkal, hanem elfogadta a gyári Renault ajánlatát két évre. Martin Brundle, a Sky Sports F1 szakértője szerint Ricciardo döntésében döntő fontosságú faktor lehetett, hogy Max Verstappen egyre inkább elsőszámú pilótává vált Milton Keynesben, teljesítményben pedig szintén látható, hogy a holland a gyenge kezdés után a versenyhétvégék döntő többségén jobban ment, mint a rutinos ausztrál.

A Red Bull ráadásul a második félévben látványosan gyorsult, pedig a motor változatlanul harmatos teljesítményre képes. Hosszú távokban gondolkodik Ricciardo a francia gyári istállóval? „Úgy vélem, Max Verstappen valószínűleg fokozatosan a mezőny leggyorsabb és leginkább kiteljesedő versenyzőjévé válik, szerintem ez nagyon rosszul érintette Daniel Ricciardót” – fogalmazott a brit szakértő.

„Valószínűleg tökéletesen tisztában volt azzal, hogy Verstappen pontosan azt tette vele, mint amit ő maga Sebastian Vettellel első, Red Bullnál töltött szezonja során” – tette hozzá Brundle. A statisztika viszont nagyon sok szegmensben torzít. Az első félévben Ricciardo, a másodikban Verstappen nyert két versenyt. A szezon második felében a holland két és félszer annyi pontot szerzett, mint csapattársa, ugyanakkor Ricciardo autója rendre meghibásodott, így pedig elég nehéz gyűjtögetni a pontokat, ezért a statisztika elég megtévesztő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: