DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Kubica vasakarata kulcsfontosságú volt

Robert Kubica nyolc szezonnyi kihagyás után jövőre versenyzőként tér vissza a Formula-1-be a Williams színeiben. Szerződtetésének kulcsmozzanata az idei tesztpilótai szerepkörben rejlett.

Utoljára 2010-ben láthattuk a Formula-1 mezőnyében versenykörülmények között viaskodni a fiatal Robert Kubicát, aki 2006 nyarán kezdte pályafutását. Rögtön le is tette névjegyét a legjobbak között, a BMW egyetlen futamgyőzelmét is ő szerezte 2008-ban, aztán karrierje sajnos kettétört egy rendkívül súlyos ralibalesetben, 2011 februárjában.

A kezdeti időszakban még a pilóta élete is veszélyben forgott, majd sokáig elképzelhető volt, hogy jobb kezét amputálni kell, olyan komolyan sérült. Végül a végtagot sikerült megmenteni és ugyan nem képes minden apró mozgásra, de nem is bénult le teljesen a lengyel jobb keze, igaz, azt ő maga is elismerte, hogy csak korlátozott mozgatásra alkalmas.

Évekig senki nem gondolta, hogy egyáltalán szóba jöhet Kubica visszatérése, de a tavalyi évben elkezdett dolgozni rajta. Néhányszor a Renault, majd a Williams istállónál tesztelt, végül azonban a tőkeerősebb háttérrel érkező Szergej Szirotkin kapta meg a csapat másik ülését (Strollé bombabiztos volt), a lengyel pedig tesztpilótai szerepkörbe került.

Claire Williams szerint Kubica tehetsége és mérnöki tudása kulcsfontosságú


Végül ez döntővé vált 2019-cel kapcsolatban a csapatfőnök szerint. „Az engem egyik leginkább lenyűgöző dolog Roberttel kapcsolatban éppen az volt, hogy bár nem kínáltunk neki versenyzői ülést, elfogadta a tesztpilótai szerepkört. Ez rengeteget elmond a személyiségéről” – fejezte ki véleményét Claire Williams.

„Ebben az évben annyi időt kapott a pályán, amennyit, közben viszont rengeteget dolgozott a színfalak mögött a csapatért, miközben ő maga is újra tapasztalatot szerzett az új autó vezetéséről. Értékes munkájának gyümölcseként pedig jövőre versenyzői ülést kap. Mindenkit ismer az istállónál és remekül ki is jön velük. Elkötelezett a gárda iránt, rengeteg időt töltött a gyárban is, hogy segítsen javítani az autó (jövő évi) teljesítményén.”

„Most már teljesen készen áll, minden elemzésünk azt mutatta, hogy megoldotta azokat a problémákat, amik eleinte gondot okoztak neki. Biztosak vagyunk abban, hogy óriási tehetséget szerződtettünk, ez minden más szegmensnél fontosabb volt (bár ne feledjük, hogy a lengyel is igen komoly szponzori háttérrel a háta mögött igyekezett visszakerülni).”

„Teljes körű analizálást végeztünk, mit rontottunk el ennyire idén. Robertnek döntő szerepe volt ezekben a vizsgálatokban, jövőre pedig az FW42-es folyamatos fejlesztésekor lesz hasonlóan fontos szerepe. Kivételesen jól ért a mérnöki dolgokhoz, kiválóan ad iránymutatást, hogy mit hogyan változtassunk, képes akár hajnali kettőkor is felhívni, ha éppen rájött valamire, mi nem működött jól legutóbb és milyen változtatások szükségesek” – dicsérte pilótáját Claire Williams csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: