DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Amikor veszélyben volt Kubica élete

Lassan nyolc éve már, hogy Robert Kubica F1-es pályafutása kettétört. Jövőre újra visszatérhet a száguldó cirkuszba, ám az őt kezelő orvos elmondta, nem csak a lengyel kezéért, de életéért is küzdeni kellett.

Ígéretesen induló Formula-1-es karrier volt a fiatal lengyel pilótáé a kétezres évek második felében. Pályafutása harmadik futamán már dobogóra állhatott a BMW-Sauber színeiben, nem egész két évvel később pedig karrierje első (és eddig egyetlen) győzelmét is megszerezte Montrealban.

A BMW kivonulását követően a gyári Renault istállóhoz szerződött 2010-ben, a következő évet is ott töltötte volna, ám azt az idényt már nem kezdhette meg a holtszezonban elszenvedett, rendkívül súlyos ralibalesete miatt. Azóta fény derült arra is, Kubica már aláírt szerződéssel rendelkezett a 2012-es szezontól a Ferrarinál, de természetesen ez is kútba esett.

2019-ben a Williams színeiben ismét a mezőnyben köszönthetjük a harminchárom esztendős, népszerű lengyel versenyzőt. Hosszú évekig úgy tűnt, hogy Kubica jobb kezének maradandó sérülése miatt lehetetlen, hogy visszatérhessen a száguldó cirkuszba, ám végül kitartása elnyerte jutalmát. Hogy milyen eredménnyel, jövőre megtudhatjuk.

Nemrég arról beszélt az őt többször is a Santa Corona kórházban operáló orvos, Mario Igor Rossello, hogy eleinte nem is az volt a fő cél, hogy a lengyel versenyző kezét megmentsék, hanem az életéért küzdöttek. Amikor ugyanis a balesetet követően helikopterrel kórházba szállították Kubicát, kritikus állapotban volt.

Nem kizárólag Kubica kezével volt gond, kritikus állapotban került kórházba


„Azért kellett harcolnunk, hogy életben maradjon. Az a tény, hogy sikerült megmenteni a kezét, már csak egy extra eredmény volt részünkről. A válla és a teljes jobb oldala rettentően komoly sérüléseket szenvedett, a jobb kezét például darabokból kellett helyreállítanunk” – emlékezett vissza a doktor.

„Soha nem is álmodhatott volna arról, hogy Formula-1-es autó volánja mögé ülhet még, ha karja nem nyerte volna vissza tökéletes működését. A WRC2-ben aratott győzelmei viszont megmutatták, sikerrel jártunk, jobb lába és keze remekül funkcionál, pedig abban a versenyágban talán nagyobb terhelésnek van kitéve, mint a pályaversenyzésnél.

Az orvos volt egyike azoknak, akik elsőként tudták meg, hogy 2019-re szerződést kötött a Williams és Robert Kubica. „Nem láttam, hogy könnyezett volna örömében, de elképesztően izgatottá vált a történések miatt” – tette hozzá Rossello.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: