DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Sokba került a McLarennek a szakítás

Minden követ megmozgatott a wokingi istálló, hogy megszabadulhasson a Honda-erőforrástól, de egy hosszútávú szerződést megszüntetni komoly anyagi következményekkel jár.

Eredetileg hosszú távokban gondolkodott a McLaren istálló és a japán gyártó, ám a projekt csak nem akart rendesen beindulni, a 2015-ös, rettentően pocsék kezdet után látható javulást ért el a gárda, ám 2017 ismét csak a szenvedésről szólt. Emiatt Woking mindenképpen ki akart lépni a megállapodásból, hogy a Renault-val szerződhessen az idei évtől.

Ez végül, hosszú tárgyalássorozatot követően sikerült is, de pénzügyileg igencsak megsínylette a patinás csapat a szakítást. A Honda az ingyen biztosított motorokon kívül komoly összeggel (egyes hírek szerint százmillió dollárnyival) beszállt az istálló költségvetésébe, ami az idei évre ugrott. A szerződésből való egyoldalú kilépés miatt pedig óriási összeget volt kénytelen fizetni a McLaren.

Néhány hete az F2-ben versenyző Nicolas Latifi édesapja 200 millió fontot fektetett be a wokingi gárdába, ám ennek döntő részét felemészti a Hondának járó végkielégítés. Azt se feledjük, hogy a korábbi években a japán gyártó fedezte Fernando Alonso fizetését is, amit idén már az istállónak kellett kigazdálkodnia.

Nagyon sok pénzébe került a McLarennek a Honda kiebrudalása


A McLaren csoport pénzügyi igazgatója, Paul Buddin megerősíti, hogy valóban érzékenyen érintette a csapatot a váltás. „A teljesítmény okán váltottunk motorszállítót, de tudtuk, hogy a döntésünk, hogy a Hondát kivesszük az autóinkból, komoly hatással lesz a Formula-1-es költségvetésünkre.”

„Megvan a tervünk arra, hogy a következő három-négy évben hozzuk be a veszteségeket. Ehhez javítani kell a teljesítményünkön, a megnövelt költségvetéssel együtt pedig vélhetően a szponzori pénzek is megnőnek. Két-három év alatt újra pozitív mérleget kell produkálnunk pénzügyi téren. Ez valószínűleg nem jövőre következik még be.”

Egyelőre (csak enyhén) csökkentett pénzek folynak be a Formula-1-es csapathoz. „Ha a dolgok nem a tervek szerint haladnak, lecsökkenthetjük a költségeket. Szeretnénk visszakerülni a mezőny elejére, ezért inkább az állandóságot választottuk, igyekszünk nagyjából ugyanannyit költeni, mint korábban” – tette hozzá Buddin. A javulás érdekében egy korábbi szakemberüket is visszahívták a csapathoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: