DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Világbajnokok Gasly büntetése ellen

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel sem tartja jogosnak, hogy legutóbb, Silverstone-ban elvették Pierre Gasly pontszerző helyét utólag és a tizenharmadik pozícióba sorolták vissza.

Általában többször is terítékre kerül minden évben, hogy túlszabályozott a Formula-1, ez igaz a büntetések osztogatásánál is. Rengeteg pilóta és szakértő szerint felesleges helyzetekben is büntetnek pilótákat, amivel viszont teljesen kiölik a versenyszellemet és az előzéseket a sportágból. Ezzel szemben olyan véleményt is olvashattunk, hogy az FIA nem elég szigorú az őrült pilótákkal szemben.

A Brit Nagydíj hajrájában Pierre Gasly érdekes, igencsak agresszív manőverrel utasította maga mögé Sergio Perezt, ezzel megkaparintva az utolsó pontszerző helyet. A leintés után nem sokkal azonban a versenybíróság a koccanás miatt ötmásodperces büntetéssel sújtotta a franciát, így visszazuhant a tizenharmadik helyre.

A hockenheimi, versenyzői meghallgatáson fel is vetette az esetet a sértett fél. Két négyszeres világbajnok, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is úgy vélekedett, hogy egyszerű versenybaleset volt, nem érdemelt volna büntetést a jól küzdő, fiatal Toro Rosso-pilóta. Sőt, rajtuk kívül is úgy gondolták, túl szigorú volt a visszasorolás.

Világbajnokok is Gasly véleményét osztják a büntetés kapcsán


„Megkérdeztem Charlie (Whiting) és a többiek véleményét az incidensről. Vagy negyven percet beszéltünk erről. Lewis szerint sima versenybaleset történt és ugyanezt mondta Sebastian is. Mindenki úgy találta, hogy a büntetésem túlzottan kemény volt” – fogalmazott Pierre Gasly.

„Jó ezt akár utólag is megtudni, bár változtatni már nem tudunk semmin. Ugyanakkor nekem jó érzés. Nyitott vagyok arra, hogy a versenyzéshez való hozzáállásomat bármikor felülvizsgáljam, ezért volt fontos tudnom a többiek véleményét, de mindannyian az én nézetemet osztották, hogy a büntetés felesleges volt.”

„Óriási rajongója vagyok a MotoGP-nek, az ilyesfajta koccanások ott minden hétvégén megtörténnek. És pont emiatt szeretik az emberek annyira a MotoGP-t, mert igazi csatákat láthatnak, mindenki a határon megy. Amikor Valentino (Rossi) és Marquez test a test elleni küzdelemben viaskodnak, azt szeretik igazán a rajongók” – tért ki a nagy harcokat hozó motorversenyzésre Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: