DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Az FIA nem elég kemény az őrült pilótákkal szemben

Sok szakértő arra panaszkodik, hogy az F1 túlszabályozott és felesleges büntetéseket osztogatnak. Ugyanakkor olyan véleményt is hallani, hogy az idióta manővereket nem büntetik eléggé.

Több versenyzőnek is akadt vitatható manővere az idei évben, de a két Haas élen jár ebben, Romain Grosjean és Kevin Magnussen többször is támadások kereszttüzébe került, ahogy az élmenők közül Max Verstappenre panaszkodnak a legtöbben túlságosan agresszív stílusa miatt.

A korábbi években Pastor Maldonado hódította el ezt a címet, idén eddig Kevin Magnussenre érkezett a legtöbb panasz. Fernando Alonso többször is összetűzésbe keveredett a pályán a dánnal, emlékezhetünk a tavalyi Hülkenberg-esetre, vagy talán a két legnagyobb veszélyt magában rejtő helyzetre idén, egyszer Pierre Gasly, nemrég pedig Charles Leclerc ellen jelentkezett egy életveszélyes manőverrel.

Érthetetlen volt Magnussen bakui manővere Gaslyval szemben

A Formula-1 korábbi tesztpilótája, Daniel Juncadella szerint a versenybíráknak sokkal szigorúbban kellene fellépnie a túlzottan agresszív versenyzőkkel szemben, hogy kordában tartsák őket. A jelenleg a DTM-ben versenyző pilóta szerint a következetlenség is nagy szerepet játszik abban, hogy idáig fajultak a dolgok.

„Emlékeznünk kellene, néhány múltbeli incidensre. Vegyük példaként Magnussent. Már a Twitteren is írtam, hogy szerintem ez az ember őrült, már Formula-3-as kora óta látható. Úgy gondolom, amikor valami vitatható manővert tesz, büntetni kellene” – nyilatkozta Juncadella az AS című lapnak.

Gaslynak és Magnussennek óriási szerencséje volt itt


„Ugyanezt gondolom Verstappenről is, aki elképesztően agresszív. Valamilyen módot találni kellene, hogy lenyugtassák őt. Ugyanakkor vegyük például Leclerc-t, aki közel sem ennyire agresszív, ezért úgy vélem, ha valamilyen kétséges szituációba keveredne, nem lenne szükséges azonnal büntetéssel sújtani” – tette hozzá a spanyol versenyző.

Ezek után döntse el mindenki, hogy túlságosan sokszor büntetik a pilótákat az F1-ben, vagy éppenséggel vannak, akikre még rá is férne egy nagyobb eltiltás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: