DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Villeneuve: Ha Kimi másnak ment volna neki…

A korábbi világbajnok a stewardok következetlen ítéletei ellen szól: szerinte csak azért járt 10 másodperc, mert Hamilton volt az áldozat Angliában. A brithez is volt néhány keresetlen szava.

Nem kell sok versenyt visszamennünk, hogy következetlenséget találjunk az azonos vétségért kiosztott büntetésekben. Kimi Raikkönen a Brit Nagydíjon 10 másodperc időbüntetést kapott Lewis Hamilton kiforgatásáért, Sebastian Vettelt viszont ugyanezért Valtteri Bottasszal szemben a Francia Nagydíjon csak 5 másodperccel sújtották. Erre alapozta megszólalását Jacques Villeneuve is:

„Nem is értem, miért 10 másodpercet kapott, máskor pedig 5 másodperc jár, megint máskor semennyi” – mondta az Autosportnak az 1997-es világbajnok. „Ez az, ami nincs jól. Ez versenyzés, és én nem szeretem, ha egy versenyen büntetéseket osztogatnak. Azt tartsák meg a mocskos vezetésért, ami más, mint ez, vagy a hülye vezetésért. Eldöntötték, hogy mivel Lewisszal történt, az Egyesült Királyságban, a bajnokságért harcol, ezért 10 másodperc jár érte. Ha Bottasnak ment volna neki, 5 másodpercet kapott volna, ez a helyzet.”



Egy másik példát is felhozott a közelmúltból, ahol az összeütközésért büntetés sem járt: „Néha látunk olyat, mint Verstappennel Ausztriában, amikor hozzáért Kimihez. Azért miért nem kapott büntetést? Csak mert Kimi nem csúszott ki? Ha kicsúszott volna, akkor büntetést ér. Ez egy rossz dolog, végső soron a tett az, ami számít, nem az, ami a tett után következik” – mondta Villeneuve. Ez teljesen szembemegy a stewardok új irányvonalával, miszerint a jövőben a következményeket jobban számításba veszik a büntetés mértékének meghatározásánál.

Villenueve egy másik meglátását is kifejtette: szerinte Hamilton a megforgás nélkül talán második sem lett volna, a győzelmet mindenesetre akkor sem szerezte volna meg, ha Raikkönen nem ütközik neki. Hogy miért?

„Ha nem mentek volna össze, akkor haladhatott volna harmadikként az egész verseny során, nem álltak volna félre előle a többiek, hogy elengedjék, így tönkrementek volna az abroncsai. Ehhez képest ő tudott legkésőbb kiállni, így a végén a gumijai rendben voltak Bottashoz képest. Második lett egy hulladék rajt után, ennek örülnie kellene, mert ezt a versenyt nem nyerte volna meg. Nincs oka panaszkodni” – tett egy célzást Hamilton versenyt követő frusztrált viselkedésére is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: