DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen: Drasztikusan csökken az esélyünk

Visszafelé halad a Red Bull a nagy riválisokhoz képest, így a fiatal holland pilóta úgy látja, a világbajnoki cím megszerzésére jelentősen csökkent az esélyük. A karosszéria rendben, a motor nem.

Minden évben ígérte a Renault, hogy kijavítja a megbízhatósági hibákat és stabil, erős teljesítménnyel rendelkező erőforrással jön elő a következő szezonban. A valóságban azonban úgy fest, hogy a francia gyártó ennyi év után sem tudja megoldani a motorproblémákat, megbízhatatlan és a Ferrari-Mercedes duóhoz képest jelentősen gyengébb egységet készít, amelyet a szakértők szerint lassacskán már a korábban bukdácsoló Honda is utolért.

Talán éppen azért döntött úgy a Red Bull, hogy nem hisz tovább az évek óta be nem váltott ígéreteknek és szakít eddigi motorszállítójával és a jövő évtől már a Hondával lép szövetségre. Nem bíznak azonnali sikerben, de úgy látják, a Renault évek óta egy helyben toporog, miközben a japánok, óriási gyári hátterükkel jövőre már átlépik a francia gyártót és előbb-utóbb újra győzelemhez segítik az energiaitalos istállót.

Max Verstappent az évad előtt még a világbajnoki címre is esélyesnek tartották, de eleinte saját hibái miatt, majd az autó gyenge teljesítménye okán folyamatosan csak nő a lemaradás a Ferrarikkal és a Mercedesekkel szemben. Úgy látja, most nagyobb a hátrányuk, mint az évad elején, ebből megint nem lesz bajnoki cím. Nem az autóval van gond, hanem a Renault-motorral.

Verstappen pénteken a leggyorsabb volt, mégis pesszimista az esélyeket illetően


„A különbség most nagyobb, mint a szezon elején. Kanadában mindössze 0,15 másodperccel jártunk riválisaink mögött, de Silverstone-ban ez a különbség sokkal nagyobbra nőtt, 1,1 másodperc” nyilatkozta Max Verstappen, aki karosszéria terén továbbra is a legerősebbnek tartja csapatát.

„Folyamatosan továbbfejleszthetjük, de nyilván a többiek sem ülnek a babérjaikon. Bárcsak több lóerővel rendelkeznénk. Sajnos jelenleg ez a helyzet. „Kizárólag akkor maradt még esélyünk megszerezni a világbajnoki címet, ha a szezon hátralevő része tele lesz kaotikus futamokkal és őrült dolgokkal. Ahhoz, hogy valaki bajnok lehessen, minden pályán versenyképesnek kell lennie” – tette hozzá a fiatal holland.

Ez jelenleg nem mondható el a Red Bullról, a hosszú egyenesekben ugyanis akkora a motorerő-hátrányuk, hogy kizárólag a lassú, kanyargós pályákon rendelkeznek győzelmi esélyekkel a bikák. Silverstone azonban tiszta képet adott a motorok közti erőviszonyokról és ez nem a Red Bull malmára hajtja a vizet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: