DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rekordok és statisztikák Hockenheimből

Tizenegyedik állomásához érkezik az idei Formula-1-es világbajnoki sorozat. Összeszedtünk néhány érdekességet és mérföldkövet. Miben a legjobb Raikkönen, miben Hamilton?

Hockenheim először 1970-ben került a versenynaptárba, az utóbbi évtizedben viszont nem volt bérelt helye, 2015-ben és 2017-ben sem rendeztek Német Nagydíjat, előtte pedig több ízben a Nürburgringen versenyzett a mezőny. 2002-ben jelentősen átépítették a pályát, így is gyors maradt, de sokak szerint elvesztette eredeti varázsát. A jelenlegi vonalvezetésen is elérik a 335 km/órás végsebességet a pilóták.

Egy körön több, mint 50%-ban padlógázon állhatnak, ami a motornak is komoly megterhelést jelent, illetve figyelni kell az üzemanyag-fogyasztásra. Nem lenne meglepő, ha most is nagymértékű spórolást látnánk a verseny során. A Pirelli, a Kínai Nagydíjhoz hasonlóan kihagyott egy „szomszédos” keveréket, ugyanis Németországba az ultralágyat, a lágyat és a közepest hozta, így a szuperlágy most nem áll rendelkezésre.

2016-ban Nico Rosberg indult a pole-pozícióból, de a győzelmet riválisa, Lewis Hamilton szerezte meg. A körrekordot immáron 14 éve Kimi Raikkönen tartja, még 2004-ben, a McLarennel állította fel az 1:13,780-as csúcsot, ami azóta is érintetlen. Raikkönen egy másik rekordot is tart, legutóbbi győzelme (2013, Ausztrália) óta már 104 versenyen állt rajthoz újabb siker nélkül.

2004 óta Kimi Raikkönené a hockenheimi körrekord


Hamilton már 124 alkalommal állhatott dobogóra pályafutása során, ezzel második az örökranglistán a csúcstartó Michael Schumacher mögött, aki 155-ször pezsgőzhetett. Vettelnek 105, Raikkönennek 97 dobogós helyezése van. Az idei évben egyetlen pilóta nem szerzett még pontot, Szergej Szirotkin a Williamsszel.

Idén csak két német versenyző áll rajthoz a Formula-1-ben, ez hosszú évtizedek óta negatív rekord, igaz, Vettel révén 2018-ban már négy futamgyőzelemnél jár Németország. Nico Hülkenberg is jól teljesít a Renault-val, de az autó ereje egyelőre nem elég ahhoz, hogy a győzelemért harcoljon.

Vettel soha nem győzött Hockenheimben, pedig szülővárosához, Heppenheimhez aránylag közel található. A Nürburgringen azonban egy sikert már elkönyvelhetett a négyszeres világbajnok német. Michael Schumacher négyszer győzött Hockenheimben (egyszer Benettonnal, háromszor Ferrarival), Hamilton háromszor, Alonso szintén háromszor.

A Mercedes nagy mérföldkőhöz érkezhet, nyolcvanadik futamgyőzelmére készül a német gyártó, ezzel a negyedik helyet vennék át az örökranglistán. Jelenleg a Lotusszal holtversenyben rendelkeznek hetvenkilenccel. Ha viszont Sebastian Vettel győzne, akkor ez karrierje 52. sikerét jelentené, amivel már megelőzné az 51-gyel rendelkező, szintén négyszeres világbajnok Alain Prostot. Csak Michael Schumacher és Lewis Hamilton nyert többször.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: