DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Williamst is sokkolja a visszaesés

Több, mint negyven éves történelme legnagyobb mélypontját éli át a patinás Williams istálló, szinte kibérelték az utolsó két helyet. A csapatfőnök egyenesen sokk alatt van a teljesítmény miatt.

Jacques Villeneuve a múlt héten úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem látja a fényt az alagút végén, a Williams jelenleg halott. Az elmúlt években komolyan összerúgta a port a csapat, illetve utolsó világbajnoka, mivel a nem igazán visszafogott kanadai ex-pilóta mindig nyíltan kritizál, ahogy azt megszokhattuk.

Most egy újabb ütést vitt be egykori istállójának, mivel a jelenleg 41 éves csapatvezető, Claire Williams nyakába varrta, hogy a zuhanás oka a rossz menedzsment és vezetés. Frank Williams lánya 2013 márciusában vette át a gárda vezetését, mivel a legendás csapatfőnök úgy érezte, romló egészségi állapota miatt már nem tudja rendesen ellátni feladatát.

A 2014-es (a turbókorszak visszatérésének és a szuper Mercedes-motornak köszönhető) rövid feltámadást kivéve a gárda folyamatosan hanyatló formát mutatott azóta, tavaly már csak az ötödik pozíciót sikerült elcsípni év végén, idén pedig visszaestek a teljesen utolsó helyre. Bár tavaly év elején sikerült megszerezni Paddy Lowe-t technikai igazgatónak, a nagy várakozások ellenére az idei versenyautó óriásit bukott.

A csapatfőnököt is komoly meglepetésként érte az egykori világbajnoki istálló szenvedése. „Egyáltalán nem láttuk előre, hogy ez történik. Egyértelműen hatalmas sokként ért, megtapasztaltuk a szomorú sorsot” – ismerte el a the New York Times hasábjain Claire Williams.

A kilencvenes évek közepén igen gyakori volt a Williams kettős győzelme, sajnos ennek már nyoma sincs


„Ez az én csapatom, nagyon közel áll hozzám, mindig is mondtam, hogy az istállóm olyan, mintha még egy testvérem lenne. Igyekszem vigyázni rá, szinte nevelgetni próbálom. Ebben a pillanatban bajban van a csapatom és ebben a háborúban személyesen is érintett vagyok.”

„Az volt az álmom, hogy a Mercedesszel, a Ferrarival és a Red Bull-lal harcoljunk és futamokat nyerjünk, azóta kénytelen voltam visszavenni az álmaimból. Idén gyakorlatilag minden történés egy arculcsapás volt számunkra, főleg ez a zsinórban lefutott három verseny, miközben előre tudtuk, hogy a következő alkalommal is ugyanolyan gyengék leszünk, mint a mostani nagydíjon. De meg kell őrizni a hitünket és tovább dolgozni, hogy megoldjuk a gondokat” – fogalmazott a csapatfőnök.

A McLaren mellett a Williams is szenved az utóbbi években, utoljára 2012-ben nyert futamot mindkét gárda, most pedig egyszerre élik mélypontjukat. Nehéz örökséget vett át Claire Williams, mivel édesapja istállója 114 futamgyőzelmet aratott eddigi története során, így még nehezebb látni a jelenlegi vergődést.

„Az ember sosem akarja elszomorítani a szüleit. Fiatalon ez még kevésbé érdekel bárkit, de ahogy idősödünk, egyre inkább azt akarjuk, hogy büszkék legyenek ránk. Édesapám bízott bennem. Mindig attól félek, hogy egyszer azt mondja nekem, inkább menjek haza, de nem teszi” – tette hozzá a csapatfőnök. A Williams története során először áll fel idén úgy a rajtrácsra, hogy két fizetős pilótát alkalmaz (Stroll és Szirotkin személyében).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: