DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Monacói különlegességek és rekordok

A miniállam rengeteg mindenben egyedülálló, a Formula-1-ben is. Ha visszatekintünk, mind a pálya, mind a kis ország versenyzői tartogatnak számunkra meglepetéseket és csúcsokat.

Pilóták, csapatok és szakértők, mindannyian különleges várakozással tekintenek a Monacói Nagydíj hétvégéje elé, az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező helyszín a versenynaptárban. A pálya vonalvezetése és a körülmények miatt rengeteg érdekességgel találkozhatunk.

- Ahogy arról már korábban is szó esett, 1994 óta nem indult a Formula-1-ben monacói pilóta, akkor Olivier Beretta nyolcadik lett hazai versenyén egy Larrousse-Forddal. Most Charles Leclerc lesz a következő.
- A legidősebb, F1-es hétvégén induló versenyző, Louis Chiron éppen monacói, hazájában próbált szerencsét 1958-ban, 58 esztendősen. Nem sikerült kvalifikálnia magát a futamra, ám előtte három évvel igen, ezzel szintén rekorder, a legidősebb versenyző, aki valaha F1-es nagydíjon rajthoz állt.

A szűk, utcai pálya mindenben eltér a hagyományostól


- Ezen a pályán kell a legtöbb kört megtenni, szám szerint hetvennyolcat, mégis itt teszik meg a legrövidebb versenytávot, alig több, mint 260 kilométert. Nagyjából harminc másodpercig tudnak teljes gázon haladni egy körön, így az üzemanyagspórolás ezen a versenyen nem okoz majd problémát senkinek.
- A legrosszabb starthely, ahonnan ezt a nagydíjat bárki megnyerte, Olivier Panis 14. rajtkockája 1996-ból. Érdekesség, hogy az elmúlt huszonöt évben csak tizenegyszer győzött az a pilóta, aki az élről indult, pedig itt aztán igazán nehéz előzni.

- Sebastian Vettel tavaly nagyon hosszú győzelemínségnek vetett véget, sikerével ugyanis egy 16 éves negatív szériát szakított meg, előtte ugyanis a Scuderia színeiben Michael Schumacher 2001-es futamgyőzelme óta nem nyert senki.
- A pálya felépítése a hétköznapoi kinézet átváltoztatásával nem kis fáradsággal jár. Számítások szerint harminchárom kilométernyi szalagkorlátot, húszezer négyzetméternyi kerítést és 1100 tonnányi ideiglenes tribünt helyeznek el, nagyjából 3600 abroncsot számláló gumifallal.

- Ayrton Senna hatszor győzedelmeskedett Monte Carlóban, öt sikerrel követi őt Michael Schumacher és Graham Hill, Alain Prostot pedig négyszer intették le elsőként itt. A nagydíj ideje alatt kispénzűeknek nem ajánlott a hercegségbe utazni. A legtöbb hotelszoba és a legtöbb lakóház kiadó, de nem akárhogyan, csak a teljes hétre kibérelve. A (hihetetlenül magas) tarifa szempontjából mindegy, hogy kettő, vagy hét napot tölt ott az ember ezen a bizonyos héten.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: