DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton simán nyert, a Ferrari eldobta a dobogót

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a brit barcelonai győzelme, aki mögött sokáig Vettel volt a második, ám egy furcsa taktikai lépésnek köszönhetően Bottas és Verstappen is átlépte a németet.

Az idén bevezetett új időrendnek megfelelően 15:10-kor rajtolt el az első európai futam, a Spanyol Nagydíj. A pole-ból Lewis Hamilton indulhatott, és a piros lámpák kialvása után is megőrizte a vezetést, Valtteri Bottas mellett viszont elment Sebastian Vettel. Az igazi akció azonban hátrébb zajlott: Romain Grosjean a csapattárssal, Kevin Magnussennel való ütközést elkerülendő elrántotta a kormányát, amelynek köszönhetően a francia autója keresztbeállt, Nico Hülkenberg és Pierre Gasly pedig egyenesen beleszáguldott a Haasba – mindhármuk futama azonnal véget ért.

A biztonsági autó természetesen a pályára hajtott, amíg eltakarították a törmelékeket, majd hat kör elteltével Hamilton, Vettel, Bottas, Kimi Raikkönen, Max Verstappen, Daniel Ricciardo sorrendben folytatódott a verseny. A Mercedes britje pillanatok alatt ellépett ferraris üldözőjétől, akit azonban nagyjából másfél másodperces távolságból követett a finn. A bokszkiállások során a német nyitotta, lágyról közepesre váltott, ám hiába teljesített két pokoli gyors kört Bottas, az ő kerékcseréje lassabban sikerült, így ha hajszállal is, de Vettel mögé tudott csak visszatérni.

hamilton-mercedes-barcelona-2018-1



Nem sokkal később Hamilton is kereket cserélt, Raikkönen viszont már nem jutott el odáig: a finn autója lelassult műszaki hiba miatt, így ő véglegesen állt ki a bokszba. A legtovább az élmezőnyből a Red Bullok húzták el a cserét, így Verstappen egy ideig vezetett is, miután azonban ő is megejtette a maga szervizét, Hamilton visszavette az első helyet. Hátrébb egyébként Marcus Ericsson és Carlos Sainz, valamint Charles Leclerc és Fernando Alonso vívott élvezetes csatát – előbbi páros egy ízben centikre fordult el egymástól az 1-es kanyarban.

A következő fordulatot Esteban Ocon műszaki probléma miatti leállása jelentette, amelynek okán virtuális biztonsági autós fázis lépett életbe. Vettelék ezt kihasználva közepesről közepes keverékű abroncsra váltottak, ám senki nem követte a példájukat az élmezőnyből, ráadásul lassú is volt a csere, így Bottas és Verstappen is megelőzte őt. A holland Red Bulljának első szárnya viszont megsérült, amikor hátulról nekiment Lance Strollnak – nála sokkal jobban reagált az újraindításra Alonso, aki a bealvó Leclerc-t nyomta le.

A fináléban aztán már nem történt változás, a várva várt eső sem jött meg, így Hamilton könnyedén húzta be idei második győzelmét, a Mercedes ráadásul 2018-ban először kettős sikernek örülhetett Bottas második helyének köszönhetően. Verstappen is kitartott a harmadik helyen, míg Vettelnek az elhibázott taktikai lépés miatt be kellett érnie a negyedik pozícióval. Ricciardo unalmas versenyt futva lett ötödik, majd a középmezőny legjobbjaként Magnussen futott be a hatodik helyen. Mögötte Sainz, Alonso, Sergio Perez és Leclerc tette teljessé az első tízet – összesen 14-en látták meg a kockás zászlót Stoffel Vandoorne technikai gond miatti kiesése után.

A barcelonai versenyről készült élő szöveges tudósításunk ide kattintva olvasható vissza – folytatás két hét múlva az ikonikus Monacói Nagydíjjal.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1h35m29.972
2. Valtteri Bottas Mercedes 20.593
3. Max Verstappen Red Bull/Renault 26.873
4. Sebastian Vettel Ferrari 27.584
5. Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 50.058
6. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
7. Carlos Sainz Renault 1 kör
8. Fernando Alonso McLaren/Renault 1 kör
9. Sergio Perez Force India/Mercedes 2 kör
10. Charles Leclerc Sauber/Ferrari 2 kör
11. Lance Stroll Williams/Mercedes 2 kör
12. Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 2 kör
13. Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 kör
14. Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 3 kör
  Stoffel Vandoorne McLaren/Renault  
  Esteban Ocon Force India/Mercedes  
  Kimi Raikkonen Ferrari  
  Romain Grosjean Haas/Ferrari  
  Pierre Gasly Toro Rosso/Honda  
  Nico Hulkenberg Renault  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: