DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Felipe Massa F1-es karrierje számokban

A brazil pilóta pályafutásának főbb pontjait elevenítettük fel, és próbáltuk számokkal érzékeltetni, milyen remek karriert tudhat magáénak a Williamstől végleg visszavonuló versenyző.

Massa F1-es pályafutása 2002-ben, 15 évvel ezelőtt kezdődött a Saubernél. Az első szezonjában 4 pontot szerzett és a 13. helyen végzett. A svájciak vezetőségét nem győzte meg a teljesítménye, így a 2003-as évet a Ferrari tesztpilótájaként töltötte. Az olaszok végül meggyőzték a Saubert Massa képességeiről, így a következő két évre hozzájuk került a brazil.

A sauberes kezdet után 2006-ban került a maranellói alakulathoz, akikkel sikerült megszereznie első győzelmét. Első ferraris évében, a 2006-os Török Nagydíjon állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezt a győzelmet még 10 követte Massa karrierje során, amit 2006 és 2008 között szerzett meg a Ferrarival. 

massa-sauber-01



Legerősebb szezonja egyértelműen a 2008-as volt, amikor fél körig még világbajnoknak is érezhette magát hazai nagydíján. Lewis Hamilton azonban az utolsó kanyarban megelőzte Timo Glockot, feljött ötödiknek, és 98 ponttal nyerte meg a világbajnokságot a 97 egységgel rendelkező Felipe Massa előtt. A brazil összes győzelmének több, mint a felét ebben a szezonban szerezte: szám szerint 6-ot.

massa-ferrari-2008-01

Egy alkalommal még nyerhetett volna: a 2010-es Német Nagydíjon, de ekkor az olasz gárda csapatutasítást alkalmazott, és előre kellett engednie Fernando Alonsót. Ekkor mondták be neki rádión a híres mondatot: „Fernando is faster than you”, vagyis „Fernando gyorsabb nálad”. Massa elengedte Alonsót, és a Ferrari kettős győzelmet aratott.

A 2009-es szezonja is meghatározó karrierjének. A Magyar Nagydíj időmérő edzésén Rubens Barrichello autójából repülő csavar eltalálta a fejét, és gyakorlatilag fékezés nélkül csapódott bele a 4-es kanyarban a mellett lévő gumifalba. A szezon hátralévő részét kénytelen volt kihagyni, de 2010-től újult erővel folytathatta karrierjét. 

2013-ig maradt a Ferrarinál, de a világbajnoki címért már egyik szezonban sem tudott harcolni. Utolsó ferraris dobogós helyezését a Spanyol Nagydíjon érte el, Fernando Alonso és Kimi Raikkönen mellé állhatott fel harmadikként a pódiumra.

2014-ben kezdte meg új és egyben utolsó korszakát a Williamsnél. 4 évet töltött a csapatnál, ezalatt 5 dobogós helyezést szerzett (négyszer volt 3. és egyszer 2.) 2016-ban már úgy érezhette, hogy vége a karrierjének, vissza is akart vonulni, de Nico Rosberg hirtelen távozása és Valtteri Bottas átigazolása miatt gyakorlatilag egy versenyzővel maradt a Williams. A grove-iak megkérték Massát, egy évet még vállaljon el náluk, amit nem is utasított vissza a brazil.

 massa-2015-monacoi-nagydij

És akkor nézzük a számokat: Massa 15 teljes szezont töltött az F1-ben, mivel a 2003-as évben tesztpilótaként dolgozott. Ez idő alatt 11 győzelmet szerzett és 41-szer állhatott fel a dobogóra. Három csapattal 269-szer rajtolt el a száguldó cirkuszban, és 1167 pontot gyűjtött összesen. Ami az időméréseket illeti: 16 pole-pozíciót szerzett, és 15 versenyen futotta meg a leggyorsabb kört.

Felipe Massa még világbajnoki cím nélkül is remek és hosszú karriert futott be az F1-ben, és reméljük viszontláthatjuk még a brazilt formaautóban, például a Formula-E-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: