DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Erősebb sisakok érkeznek 2019-től

Az FIA Biztonsági Bizottsága zöld utat adott az erősebb sisakoknak és a biometrikus kesztyűknek, melyeket elsőként a Formula-1-ben tesznek kötelezővé. Természetesen a halóról is szó esett.

Az autósport világában történt sajnálatos események hatására ismét fókuszba került a fejvédelem. A sisakgyártóknak utoljára Felipe Massa 2009-es balesetét követően kellett megerősíteniük a plexi körüli sérülékeny területet. Most prevenciós lépéseket írtak elő nekik.  

A fejvédelem azonban nem a sisakkal kezdődik. Mint ismeretes, egyfajta nulladik lépésként az eredetileg kitűzött dátumhoz képest egyéves csúszással, 2018-ban debütál a hangos kritikával övezett halo. Az elmúlt másfél szezonban szinte minden pénteki első szabadedzésen, épített és utcai pályákon is láthattuk. Hiába több a támadója, mint a támogatója, nincs kibúvó a pilótafülkére szerelt bukókeret alól. Elsőként a Formula-1-ben és a Formula-2-ben, majd felmenő rendszerben más FIA felügyelete alá tartozó versenysorozatokban is figyelembe kell venni az autók tervezésekor. 

00116020_1075



Az FIA a legutóbbi tanácskozásán döntés született a 2019-es F1-es szezonnal életbe lépő, majd az azt követő években szintén minden nagyobb bajnokságban bevezetésre kerülő, mérföldkőnek számító új sisakszabványról.

Az új sisakoknak:

- nagyobb ellenállást kell kifejteniük a repülő tárgyak ellen,

- hatékonyabban kell elnyelniük az energiát,

- szigorúbb hatásvizsgálatnak kell megfelelniük,

- valamint kiterjedtebb védelmi területtel kell rendelkezniük.

Ismerős lehet a második biztonsági lépés. Az FIA olyan kisméretű eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely az azonnali adatátvitel segítségével meggyorsítja a döntéshozatalt és a mentést, még akkor is, ha nem lehetséges kommunikálni a versenyzőkkel. Egyes csapatok még nem versenykörülmények között, de már kipróbálták a pilóták életfunkcióit valós időben mérő biometrikus kesztyű prototípusát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: