DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

„Nem a Ferrari alkalmaz csapatutasításokat”

A televíziós szakértőként dolgozó korábbi F1-es szerint a maranellóiak eddig abszolút igazságosan bántak két versenyzőjükkel – nem úgy a Mercedes, ahol olykor nyíltan Hamiltont preferálták.

A Monacói Nagydíj után sokan azzal vádolták meg a Ferrarit, hogy szándékosan elvettek egy győzelmet Kimi Raikkönentől azért, hogy a pontversenyben élen álló Sebastian Vettel még több pontot szerezhessen. A finn indult a pole-ból, s egészen a kerékcserékig vezetett is, ám a német a későbbi kiállása ellenére is elé tudott visszatérni a pályára. Marc Surer szerint azonban szó sincs csapatutasításról az olaszoknál – sőt, inkább fő riválisuk, a Mercedes az, ahol megfigyelhető az egyik pilóta, nevezetesen Lewis Hamilton támogatása:

vettel-kimi-ferrari-monaco



„Eddig egyáltalán nem lehet semmivel sem vádolni a Ferrarit. Pont ellenkezőleg: Kínában épp Vettel ragadt be hosszú időre Kimi mögé, ennek ellenére nem avatkoztak közbe a „vörösök”. A Mercedes ellenben egyértelműen csapatutasítást alkalmazott Bahreinben – még a rádióban is világosan kimondták ezt. Szerintem jól csinálja a dolgát a Ferrari. A szezon későbbi részében is szükségük lesz Kimire, s ha már most beleavatkoznak, az elronthatja a hangulatát” – nyilatkozta a korábbi F1-es a német Sky kameráinak.

Raikkönen dobogón látott testbeszéde is táptalajul szolgált a csapatutasítás elméletét támogatók számára, a televíziós szakértőként dolgozó egykori versenyző szerint azonban azóta a finn is belátta, hogy egyszerűen csak túl lassú volt: „Szerintem Kimi megértette, mi történt. Egyszerűen csak ideges volt amiatt, hogy elvesztette a versenyt, de Vettel egyértelműen gyorsabb volt nála Monacóban, ennyi az egész.”

Surer arról is beszélt, hogy egyre többen Vettelt és a Ferrarit tartják a fő esélyesnek a vb-címre, s Hamiltonnak változtatnia kell a hozzáállásán, ha meg akarja akadályozni ebben őket: „Ha Lewis bajnok akar lenni, össze kell szednie magát. Kevesebbet utazgasson a világ körül, és jobban koncentráljon a versenyre. Hirtelen elé került Bottas, amire egyáltalán nem számított, de a finn keményen dolgozik, és kihozza a maximumot az autóból, ahogy tette azt előtte Rosberg is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: