DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

13 ezred döntött a pole-ról Suzukában

Elképesztően szorosan alakult a Mercedesek csatája az F1-es Japán Nagydíj időmérőjén, s bár a Q3 elején úgy tűnt, Hamilton Rosberg fölé kerekedhet, mégis a német örülhetett a legjobban a végén.

Itthoni idő szerint szombat reggel 8 órakor startolt el a Japán Nagydíj időmérő edzésének első szakasza, amely során a legjobb tizenhatba kerülés volt a tét. A hétvége összes eddigi edzésén leggyorsabbnak bizonyuló Nico Rosberg nem lacafacázott, s rögtön megfutotta a hétvége legjobb eredményét, bő három tizeddel maga mögé utasítva Lewis Hamiltont. Végül aztán a Ferrarik zártak az első két helyen a Q1-ben – igaz, az egymástól 15 ezredre végző Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen is lágy gumikon futotta a mért körét, miközben a Mercedesek egyelőre csak a közepeseket tették fel.

rosberg-suzuka-2016-mercedes-2



Persze a lényeg az volt, hogy melyik hat versenyző pottyan ki már az első szakasz végén. A szokásos tűzijátékot követően végül a papírformának megfelelően búcsúzni kényszerült a két Manor (közülük a váltócsere miatt amúgy is öthelyes rajtbüntetést kapó Pascal Wehrlein volt a rosszabb) és a két Sauber, rajtuk kívül pedig a renault-s Kevin Magnussen és a mclarenes Jenson Button számára ért még véget a kvalifikáció – utóbbi pilóta kiesése különösen fájó, hiszen a Honda hazai versenyén esett meg vele.

Rosberg a Q2-ben is rendesen odatette magát, s 1:30.714-et futott az immár a lágy gumikkal felszerelt Mercedesben. Hamilton ettől négy tizeddel maradt el – igaz, még így is megelőzte a Ferrarikat és a Red Bullokat. Ők hatan a végén már nem is hajtottak pályára, rajtuk kívül pedig nem kis meglepetésre a váratlanul remeklő Haas-Ferrarik, valamint a Force Indiák léptek még tovább a legjobb tízbe. A 11-16. helyeken, vagyis a kiesőzónában Bottas, Massa, Kvjat, Sainz – ő meg is pörgött az etap végén –, Alonso és Palmer végeztek.

A Q3 első körei után a hétvége addigi eseményeinek tükrében némileg meglepő módon Hamilton érte el a jobb időt, a fináléban azonban Rosberg vissza tudott vágni, s végül elképesztően kicsi különbséggel, 13 ezredmásodperccel maga mögé utasította a britet, s ezzel övé lett a rajtelsőség! A Mercedesek mögé Kimi Raikkönen ért oda a harmadik helyre, majd jött a háromhelyes büntetése miatt hátrébb kerülő Sebastian Vettel, azaz a Ferrarik ezúttal egyértelműen legyőzték a Verstappen, Ricciardo sorrendben végző Red Bullokat. A top10-et a Force India, Haas sorminta zárta – folytatás vasárnap magyar idő szerint reggel 7 órakor a futammal.

Az időmérőről készült élő szöveges tudósításunk ide kattintva érhető el.

Az időmérő végeredménye:

qp-kvali-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: