DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Sajtó: Közvetíthetik a versenyzői eligazítást!

Már a soron következő Japán Nagydíjtól komoly újítás következhet az F1-es közvetítések terén: sajtóhírek szerint az eddig tiltott versenyzői eligazításokat is látni fogjuk.

Évtizedekkel ezelőtt nem volt újdonság, hogy a Forma-1-es versenyzői eligazításokon forogtak a kamerák - többek között ebbe az érdekes világba kalauzolt el minket a 2013-as Rush című film, amelyben a Német és Japán Nagydíj drámai pillanatai is itt kezdődtek. Ám ahogyan Bernie Ecclestone saját képére formálta a televíziós közvetítéseket, úgy lett egyre strukturáltabb egy hétvége menetrendje, és a sajtótájékoztatókon, valamint a pódiumceremónián kívül semmilyen olyan eseményt nem láthatunk a televízióban, vagy online, melyek nem a pályán történnek.



A sportág új tulajdonosának, a Liberty Mediának eltökélt célja, hogy felfuttassa az F1 digitális jelenlétét, a csoportosulással kapcsolatba hozható Zak Brown pedig úgy gondolja, hogy a rajongókat kell középpontba helyezni, és őket kell a leginkább kiszolgálni. Ennek első mozzanatát akár már a hétvégi Japán Nagydíjon megtapasztalhatjuk: a Motorsport-Total szellőztette meg, hogy a Forma-1 közvetítési jogait birtokló Formula One Management lehetővé teszi a tévétársaságok számára, hogy részt vegyenek a pilóták szokásos, péntek esti eligazításán, az ott készített felvételeket pedig közzétegyék nézőik számára.

Ez egy eddig ismeretlen világba kalauzolhat el minket, hiszen bár a pilóták néha napján megemlítik, miről zajlott a megbeszélés a pilóták, valamint az FIA emberei között, a kommunikáció nagy része titokban marad. Nagyon érdekes lehet meghallgatni például, hogy egyes pilóták miként vélekednek társuk vezetési stílusáról (lásd Verstappen kontra Raikkönen és Vettel), vagy akár azt, hogy a versenyzők hogyan látják a pályán történt módosításokat.

Íme valami hasonló, a Senna című filmből, mely az 1991-es Német Nagydíj versenyzői eligazítását idézi fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: