DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pilótája

A 2015-ös F1-es szezon legjobbjait, meglepetéseit és csalódásait, szép előzéseit és még szebb pillanatait idézzük fel a Formula.hu nagy évértékelő sorozatában. Az év pilótájával kezdünk.

December vége az ünnep, a család és a kikapcsolódás mellett az évértékelés időszaka is: ilyenkor szívesen visszatekintünk a mögöttünk hagyott 12 hónapra, végiggondoljuk, hogy mi minden történt az esztendőben, mire lesz érdemes évek múltán is visszaemlékezni. Így tett a Formula.hu szerkesztősége is: a lap állandó szerzői tizenegy kategóriában értékelték a 2015-ös szezont, választották meg az idény legjeit. A szavazás eredményét napról napra közöljük egészen az év utolsó napjáig – mindenekelőtt lássuk, ki volt az év pilótája a Formula.hu szerint.

vettel_szocsi_cs



Balogh Tamás: A balul sikerült 2014-es esztendő után Vettel új közegbe érkezve megmutatta, hogy nem véletlenül nyert négy világbajnoki címet: egyértelműen a Ferrari húzóembere lett, csapattársát magabiztosan legyőzte, a lehetőségeiből általában a maximumot kihozta, nem mellesleg ő volt az egyetlen, aki a Mercedeseken kívül nyerni tudott idén. Hamilton teljesen megérdemelten lett világbajnok: a legfontosabb pillanatokban mindig jobb tudott lenni Rosbergnél, zsinórban aratta a győzelmeket, csupán két-három futam akadt a szezon végi leeresztésen kívül, amikor megingott. Perez újfent bizonyította, hogy képes kiugró eredményeket elérni – Szocsiban ismét dobogóra állhatott –, ám ami ennél is fontosabb, hogy a legjobb idényét teljesítő Force Indián belül egyértelműen az óriási tehetségnek tartott Nico Hülkenberg fölé tudott kerekedni.

1. Sebastian Vettel
2. Lewis Hamilton
3. Sergio Perez

vettel_mexiko_cs

Berta Kitti: Bátran kijelenthetjük, hogy Sebastian Vettel minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a Ferrarival az élen harcolhasson – az olaszok célját túlteljesítve háromszor állhatott a dobogó legfelső fokára. Lewis Hamilton „élvonalbeliségét” pedig talán nem is szükséges túlmagyarázni: a Mercedes tökéletes autót épített, a brit pedig tökéletes munkát végzett annak érdekében, hogy legyőzze csapattársát a világbajnokságban. A Red Bullnál talán több volt a panasz, mint a nehézség a 2016-os évben, azonban Danyiil Kvjat jól állta a sarat az egész szezon során – és végül hajszálnyival csapattársa, Daniel Ricciardo előtt végzett a pontversenyben.

1. Sebastian Vettel
2. Lewis Hamilton
3. Danyiil Kvjat

vettel_mex_cs

Bognár Viktor: Lewis Hamilton teljesítményében is nehéz lenne kifogásolnivalót találni, de mégis Vettelt emelném ki, aki a Ferrarihoz való átnyergelésével azonnal feledtette azt a személyt, aki a tavalyi évben volt, és átértelmezte azt, aki azt megelőzően a bajnoki címeket halmozta. Talán két futam kivételével mindig a helyzet magaslatán állt, jelezve, hogy tényleg ő lehet az, aki rövid úton visszavezeti a csapatot a csúcsra. A harmadik helyre pedig az a versenyző került, aki a legtöbbet mutatta a vele szemben támasztott elvárásokhoz képest. A dobogóra is álló Perez úgy végzett a tabella 9. helyén, hogy a nyári szünet óta csak a Mercedes és a Ferrari pilótái szereztek nála több pontot.

1. Sebastian Vettel
2. Lewis Hamilton
3. Sergio Perez

hamilton_abu_cs

Dezső Attila: A háromszoros világbajnok teljesítményéhez nem kell különösebb kommentár, hiszen nemcsak a mezőnyt iskolázta le, hanem csapattársát is, így már három futammal a zárás előtt bebiztosította titulusát. Sebastian Vettelről nem hiába nyilatkoznak úgy a Ferrarinál, hogy már jobban összeszokott a csapattal, mint Fernando Alonso – a „nagy motivátor”-nak számító német 100%-ig kiaknázta lehetőségeit a Mercedes ellen folytatott harcban. A mezőnyből senki sem keltett akkor feltűnést, mint a szezont 17 évesen elkezdő Max Verstappen, aki olyan helyeken és akkor előzött, amire senki sem számított – egyelőre nem tűnik úgy, hogy megtörné a reflektorfény, bízzunk benne, hasonló teljesítménnyel fog minket szórakoztatni a következő esztendőkben is.

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Max Verstappen

hamilton_rosberg_usa

Fűzi András: Igaz, hogy az idei szezon során voltak számomra nem túl szimpatikus megnyilvánulásai Lewis Hamiltonnak, azért mégis úgy gondolom, hogy nem lehet az érdemeit elvitatni tőle és magabiztos teljesítményével mindenképpen az immár háromszoros F1-es bajnok brit az idei év versenyzője az én listámban.

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Max Verstappen

vettel_allo_szocsi_cs

Gellérfi Gergő: Bár Lewis Hamilton fantasztikus fölénnyel nyerte meg a világbajnoki címet, az év pilótája az én szememben mégis Sebastian Vettel, aki saját magát és a Ferrarit is vissza tudta hozni a 2014-es gyengélkedést követően, s az elsőszámú esélyesnek tűnik arra, hogy megdöntse Hamilton uralmát. A harmadik helyre azt a versenyzőt tettem, aki érkezésével felrázta a Formula-1-et, s alig 18 évesen bizonyította, hogy rövidesen a legnagyobbak közt lehet a helye.

1. Sebastian Vettel
2. Lewis Hamilton
3. Max Verstappen

hamilton_mex_cs

Mészáros Sándor: Hamilton: ugyan az év végére túlságosan lelazult, amikor szükséges volt, nem ismert irgalmat. Vettel: megvolt a „férfipróba”, a korábbi vádakkal ellentétben nem csak a kénye-kedve szerint működő Red Bullnál tud vezéregyéniség lenni. Verstappen: a történelem talán leghatásosabb Forma-1-es debütálása…

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Max Verstappen

hamilton_bajnok_cs

Strommer Benjamin: Igaz, hogy az év utolsó három (tét nélküli) versenyére jobban emlékszünk, mint az előzőekre, de Lewis Hamilton szezonjára egészében nem lehet rosszat mondani. 10 versenyt ő nyert meg, pályán kívüli megnyilvánulásai ellenére összeszedettebb volt, mint egy évvel korábban, Monzáig pedig az időmérőn sem lehetett legyőzni, 12-ből 11-szer indult a pole-pozícióból. Bár Nico Rosberg igen meggyőzően teljesített az utolsó versenyeken, korábban alaposan elmaradt Hamiltontól, míg Sebastian Vettel tartós szintet hozott, a maximumot, ezért ő került a második helyre.

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Nico Rosberg

hamilton_vettel_2015_d

A végeredmény: Az első kategóriában döntetlen eredmény született, azaz két győztest hirdetünk ki az „év pilótája” választáson, miután mind a nyolc szavazó négy-négy alkalommal tette az első, illetve a második helyre Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt. A dobogó alsó fokára a szuperújonc, Max Verstappen ért oda.

 

1. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel 20-20 pont
3. Max Verstappen 4 pont
4. Sergio Perez 2 pont
5. Nico Rosberg és Danyiil Kvjat 1-1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: