DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Vettel: Valentino helyesen cselekedett

Az F1-es Mexikói Nagydíj előtti sajtótájékoztatón is szóba került a MotoGP sepangi futamán történt, nagy port kavart incidens. A száguldó cirkusz pilótái is megosztottak az esettel kapcsolatban.

Múlt vasárnap a MotoGP történetének egyik legnagyobb botrányát láthatta a nagyérdemű: Valentino Rossi és Marc Marquez ádáz csatája odáig fajult, hogy a „Doktor” kivezette a pálya szélére spanyol ellenfelét, aki aztán el is esett, az olaszt pedig végül a rajtrács végére sorolták a valenciai idényzáróra. Az ügynek előzménye is volt, hiszen Rossi már a Maláj Nagydíj előtt azzal vádolta meg Marquezt, hogy az Jorge Lorenzót segíti a világbajnoki harcban. A két yamahás között most hét pont a különbség, ám a büntetéssel jelentősen csökkentek a kilencszeres vb-első esélyei.

A Formula-1-es Mexikói Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján is szóba került az incidens, amelyről több pilóta is kifejtette az álláspontját. A vélemények azonban természetesen nem egyeztek – Sebastian Vettel például Rossi mellé állt:

Rossi_Marquez_Sepang_DPPI



„Úgy vélem, még mindig van esélye a címre: ő egy harcos, és ez benne van a természetében” – idézi a németet a motorsport.com. „Noha a verseny után úgy tűnt, mintha feladná, tovább fog harcolni és mindent bele fog adni. Úgy gondolom, teljes mértékben helyesen cselekedett Malajziában. Jorgét is ismerem, és Marcot is valamennyire: mindketten jó srácok, de szerintem Valentino helyesen döntött.”

Vettel ferraris kollégája, Kimi Raikkönen semlegesebb álláspontra helyezkedett, ugyanakkor ő is bízik benne, hogy a 36 éves motorosnak lesz esélye a vb-címre Valenciában: „Nyilvánvalóan olvastam néhány dolgot az incidensről, és elég különös, ami történt. Vannak szabályok, de azokat többféleképpen lehet értelmezni. Remélem, Rossinak jó esélye lesz harcba szállni, ami az egész sport számára remek lenne, és egy izgalmas versenyt láthatnánk. Nagyszerű munkát végzett idén, és kemény csatát fognak vívni az utolsó versenyen. Meglátjuk, mi történik.”

Marquez_Rossi_Sepang_DPPI

Nico Rosberg véleménye már csak azért is érdekes volt a történtekkel kapcsolatban, hiszen egy hete Austinban a rajt után őt is leszorította a pályáról saját csapattársa, Lewis Hamilton, ám a Mercedes németje igyekezett kibújni a válaszadás alól:

„Versenyzőként jó rálátásom van arra, mi fut keresztül az agyadon, de nem szeretném kommentálni” – olvashatók a szavai a crash.net oldalon. „A felvételek nem mutatnak meg minden részletet, ezért az emberek sok mindent gondolhatnak. Nem teljesen tiszta, hogy mi történt, ezért csak annyit állíthatunk bizonyossággal, hogy Marquez elesett, ami nem jó.”

Végezetül Felipe Massát is megkérdezték a Sepangban történtekről, s a Williams brazil versenyzője egyértelműen Rossit látta hibásnak: „Valentino nagy rajongója vagyok, de hibát követett el! Tudom, hogy már-már politikai ügy lett abból, hogy segítsük őt, de ha megnézzük, megvárta a kanyar előtt a másik versenyzőt, aztán tett egy lábmozdulatot. Hibát követett el ezzel. Sokkal egyszerűbb motorral a mezőny végéről rajtolni, mint autóval. Csupán négy olyan motor van, amelyik jóval erősebb a többinél, szóval könnyedén megérkezhet. Meglátjuk, hogy Lorenzo nyer-e vagy sem, de szerintem még így is harcban lehet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: