DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rosberg kiesése után Hamiltoné a győzelem

A tavalyinál jóval több akciót és két biztonsági autós fázist hozott az F1-es Orosz Nagydíj. A győzelmet Rosberg műszaki hibája után a 42. sikerét arató Hamilton szerezte meg Vettel és Perez előtt.

Magyar idő szerint vasárnap 13 órakor rajtolt el a szezon 15. nagydíja Szocsiban. A rajt után Rosbergnek keményen kellett védekeznie Hamiltonnal szemben, míg mögéjük Raikkönen zárkózott fel harmadiknak. Hülkenberg viszont hibázott: keresztbeforgott a pályán, és miután Ericsson beleütközött a Force Indiába, be kellett küldeni a biztonsági autót.

Hamilton_Szocsi_Mercedes



A safety car kiállása után nem sokkal következett a legnagyobb dráma: Rosberg autójában eltört a fékpedál, így előbb csak a vezetést vesztette el csapattársával szemben, majd kénytelen volt feladni a futamot. Hamarosan Grosjean számára is véget ért a küzdelem, a francia azonban egy látványos baleset miatt kényszerült kiállni: a Lotus óriási tempóval vágódott a falba.

A biztonsági autó ismét a pályára hajtott, amely után Vettel csapattársát visszaelőzve feljött harmadiknak Hamilton és Bottas mögé. A német megindult a Williams finnje után is, akit ki is hívtak kereket cserélni, ám ezt követően forgalomba került, így Vettel végül elé tudott kerülni, sőt Raikkönen is kis híján átugrotta. Ők ketten később is egymásnak feszültek, miközben előttük a biztonsági autós fázis alatt gumit cserélő Perez és Ricciardo autóztak.

A fináléhoz közelítve előbb Bottas, majd Raikkönen is átlépte a nem sokkal később műszaki hiba miatt kiálló Ricciardót. A két finn az utolsó körökre Perezt is utolérte, s egymás után meg is előzték a mexikóit, aki azonban mégis dobogóra állhatott, köszönhetően Raikkönen túl merész előzési kísérletének, amelynek köszönhetően Bottast is kiütötte a versenyből.

A győzelmet eközben senkitől sem zavartatva Hamilton húzta be: a brit pályafutása 42. győzelmét aratta, ezzel utolérte a mögötte végző Vettelt az örökranglista harmadik helyén. Perez mögött Massa lett a negyedik, s bár Raikkönen bejött ötödiknek, az utolsó körös incidenst vizsgálja a versenybíróság. Kvjat végzett a hatodik, Nasr a hetedik, Maldonado pedig a nyolcadik pozícióban, a top10-be pedig a Button, Alonso sorrendben célba érő McLarenek fértek még be. A verseny krónikájához tartozik még, hogy a tegnap nagyot eső Sainz fékhiba miatt kiállni kényszerült.

eredmény

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: