DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Rekord: 168 rajthelynyi büntetés Monzában!

Új F1-es csúcs született az olaszországi időmérőt követően: összesen 168 helynyi büntetést osztottak ki az illetékesek, így a rajtrács vége köszönőviszonyban sincs a tegnapi kvalifikáció eredményével.

Az idei szezonban hozzászokhattunk, hogy elképesztő mértékű rajthelybüntetéseket osztanak ki a versenyzőknek a különböző motorcserék miatt, ám a mai Olasz Nagydíj előtti szankciók mennyisége minden korábbi értéket felülmúl. Az FIA összesítése szerint ugyanis nem kevesebb, mint 168 rajthelynyi büntetésben részesítették a mezőny tagjait: ez részben annak a szabályváltoztatásnak is köszönhető, mely szerint a „le nem tölthető” rajthelybüntetéseket nem alakítják át a futamon valamilyen más szankcionálási formává, például áthajtásos büntetéssé.

A rekord értéket összesen hét versenyző hozta össze, közülük is kiemelkedik Daniel Ricciardo a maga 50 helyes büntetésével, amelyet a motor különböző alkatrészeinek többszöri cseréje miatt kapott. Nem sokkal marad el tőle a másik Red Bull-pilóta, Danyiil Kvjat sem: az orosznak ugyanis 35 helyes büntetést osztottak ki, akárcsak a Toro Rosso ifjú spanyol versenyzőjének, Carlos Sainznak.

Ricciardo_Monza_RedBull



Utóbbi csapattársa, Max Verstappen sem járt jobban, hiszen a fiatal hollandot 30 pozícióval sorolták hátrébb a rajtrácson. A Toro Rosso pilótáját ráadásul az ág is húzza, hiszen a Q1-ben lerepülő motorborítása miatt, amelyet nem biztonságos kiengedésnek minősítettek az illetékesek, még egy áthajtásos büntetést is kiróttak rá, amelyet a futam első három körében kell majd letöltenie.

A McLaren-Hondák büntetésein már meg sem lepődünk, ám Fernando Alonso és Jenson Button ezúttal csupán tíz-, illetve öthelyes rajtbüntetésben részesült. A legkisebb mértékben Marcus Ericssont szankcionálták, aki Nico Hülkenberg időmérős feltartása miatt kapott háromhelyes hátrasorolást.

Ezek függvényében alakult ki a lentebb látható rajtrács, amelynek első kilenc helye megegyezik a szombati kvalifikáció eredményével, azt követően azonban igencsak nehezen találhatunk egyezést a tegnapi időmérővel. Persze a büntetett pilóták sem véletlenszerűen állnak majd fel vasárnap 14 órakor a rajtrácsra, hiszen az FIA a szabályok értelmében olyan sorrendben veszi figyelembe az egyes büntetéseket, ahogyan azt a versenyzők megkapták: az illetékesek előbb ténylegesen hozzáadják a kiosztott mennyiségű büntetéseket az eredeti rajtpozíciókhoz képest, majd az így üresen maradt helyeket kiveszik a sorból. Érdekesség, hogy így az időmérőt a 16. helyen záró Button az öthelyes büntetése ellenére is a 15. rajtkockából indulhat majd.

A 2015-ös Olasz Nagydíj rajtsorrendje:

1. Lewis Hamilton    
  Mercedes    
    2. Kimi Raikkönen
      Ferrari
3. Sebastian Vettel    
  Ferrari    
    4. Nico Rosberg
      Mercedes
5. Felipe Massa    
  Williams    
    6. Valtteri Bottas
      Williams
7. Sergio Perez    
  Force India    
    8. Romain Grosjean
      Lotus
9. Nico Hülkenberg    
  Force India    
    10. Pastor Maldonado
      Lotus
11. Felipe Nasr    
  Sauber    
    12. Marcus Ericsson
      Sauber
13. Will Stevens    
  Manor    
    14. Roberto Merhi
      Manor
15. Jenson Button    
  McLaren    
    16. Fernando Alonso
      McLaren
17. Carlos Sainz    
  Toro Rosso    
    18. Danyiil Kvjat
      Red Bull
19. Daniel Ricciardo    
  Red Bull    
    20. Max Verstappen
      Toro Rosso

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: