DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Ezért törlik az F1-es videókat a YouTube-ról

Noha az elmúlt hónapokban láthattuk némi nyitást a Formula-1-től a közösségi média irányába, a sport vezetői szerint továbbra sem jó ötlet mindent ingyen megosztani a rajongókkal, ráadásul furcsa módon ezáltal pont ők lesznek szegényebbek.

Amikor az előző évek során az F1 arra kereste a választ, hogy miért csökken látványosan a rajongók érdeklődése a sport iránt, indoklásként az is felmerült, hogy a sorozat nem nyit kellően a fiatalabb nézők felé. Ha az új generáció szülöttjei nem találnak elegendő információt a sportról a YouTube-on, a Twitteren és egyéb közösségi oldalon, akkor nehezebb is felkelteni az érdeklődésüket. A FOM ráadásul több más versenysorozattal ellentétben nem is engedi a televíziós közvetítések részleteinek terjesztését - bizonyára mindenki találkozott már olyan üzenettel a videómegosztó csatornán, miszerint szerzői jogokra hivatkozva a szervezet letiltotta egy-egy felvétel megtekintését.

Ugyan a Formula-1 tavaly óta megjelent például YouTube-on és Instagramon is, ahol saját tartalmaikat megosztva próbálnak megfelelni a 21. század követelményeinek, ám ez nem jelenti azt, hogy gyökeresen megváltozott volna a sport véleménye a saját anyagok kezeléséről. Nem csak Bernie Ecclestone, de az egyik legelismertebb csapatfőnök, Toto Wolff is úgy gondolja, hogy végzetes következményekkel járhat, ha hirtelen mindent ingyenesen elérhetővé tesznek.

start-21-886x591



„A videofelvételek letiltása egyértelműen helyes lépés” - fogalmazta meg a rajongók körében talán nem túl népszerű véleményét a Mercedes csapatfőnöke. „Ezáltal a tartalom értéke magas maradhat. Elindulhatunk mi a másik irányba, és kijelenthetjük, hogy a YouTube-csatornák bármit megoszthatnak, és talán hatalmas tömegeket is vonzanának a videók, viszont egyetlen fillért sem keresnénk rajta. Amint egy anyag nem exkluzív, máris elveszíti az értékét.”

„Az emberek azért hibáztatják Bernie-t, mert nem nyit a közösségi média felé. Én nem hibáztatom, hiszen ez egy olyan felület, amit nem lehet pénzzé tenni. Ott vannak a tévécsatornák és egyéb médiapartnerek, akik fizetnek nekünk az exkluzív tartalomért, szóval miért akarnánk ugyanezt ingyenessé tenni a közösségi médiában? Ez így nem működne. Azon a felületen egyedül azok keresnek pénzt, akik működtetik ezeket a csatornákat: a Facebook, a Twitter, az Instagram és társaik. Erre mondja Bernie, hogy ’ha ezek az emberek pénzt keresnek, akkor miért kellene ingyen tartalmat adnom nekik ehhez?’ A bevált módszernél kell maradnunk, és nem lenne szabad átalakítani valami olyat, ami nagyon jól működik.”

Wolff szavait összefoglalva ez annyit jelent, hogy ingyenesen elérhető tartalmak mellett a Formula-1 közvetítési joga már nem lenne olyan nagy kiváltság, mint jelenleg, és így azt már csak a jelenleginél jóval alacsonyabb áron lehetne értékesíteni, ami pedig kisebb kereskedelmi bevételeket jelentene a pénzügyileg már most is küszködő csapatok számára. És ha a közvetítők olcsóbb termékként tekintetének rá, akkor a nézők felé is kevesebbet adnának, akik számára tehát egy ilyen lépéssel tulajdonképpen nem javulna, hanem romlana a kapott tartalom színvonala.

Az F1 azáltal volt képes magát ilyen kiváltságos helyzetbe hozni, hogy évtizedeken át a legnézettebb sporteseményként tartották számon, így a tévétársaságok tolongtak, hogy ők legyenek a kiválasztottak, akik tudósíthatnak az eseményekről. A sport hosszú ideig jól működő üzleti modellt épített fel, aminek elvével már nehéz lenne szakítani, hiszen a bevételek elosztásának módját is komolyan át kellene hozzá szabni. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: