DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

A Renault már nagyon fontolgatja a saját csapat indítását

A 2005-ben és 2006-ban is gyári csapattal bajnoki címet szerző franciák számára nem hozta a várt hasznot a "csak" motorgyártás, ami az egyik fő ok lehet a saját csapat indításában.

A Renault hivatalosan 2011 végén lépett vissza a gyári szereptől, azóta csak motorszállítókként vannak jelen a Forma-1-ben, az utóbbi hónapokban azonban egyre erősebb visszhangot kapott a visszatérés. Amíg a legfrissebb hírek a Manort tartják a legfőbb esélyesnek a felvásárlásra, Cyril Abiteboul kifejtette, hogy a marketingstratégiájuk szempontjából nem túl kifizetődő, ha csak partneri szerződést kötnek az istállókkal.

Monacóban Bernie Ecclestone és a Renault elnöke, Carlos Ghosn folytatott tárgyalásokat a rombuszos gyártó hosszú távú terveiről, ami csak megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy a sportágban aratott győzelmek 23%-ában közreműködő franciák komolyan gondolják gyári csapatuk felélesztését. „Azt kell mondanom, hogy a jelenlegi motorszállítói programunk nem működik a jelenlegi erőforrásokkal” – mondta Abiteboul a Motorsport.com-nak.



„Túl sokat költünk, amivel szemben kevés a bevételünk, és így nem tudjuk megütni a Mercedes által igen magasra helyezett szintet. Ha nem így lett volna, az egész rendszernek sokkal több értelme lenne. Ahhoz, hogy többet költsünk, nagyobb bevételre van szükség, ha marketing-szempontokat veszünk figyelembe. Elméletben a Red Bull-lal való együttműködésünknek is van marketingértéke, és hiszem, hogy van közös jövőnk. Azonban ezt nehezebb előrelátni, mint az előző motorformula idején.”

Abiteboul szerint a hercegségben folytatott tárgyalás már nagyon szükséges volt a köd eloszlatása miatt. „Nagyon sokan hozzászóltak már a témához, akik nem a Renault képviselői, ezért fontos volt kihasználni ezt a lehetőséget, hogy a Francia Nagydíj hiányában most Monacóban ejtsük meg az éves tanácskozásunkat Bernie-vel, és ne közvetítőkön kereszül kommunikáljunk.”

A V6-os erőforrásokat korábban pont a Renault követelte, de belátták, hogy a jelenlegi nem éppen a legjárhatóbb út számukra. „Egy kicsivel több időt kell ennek adni” – mondta Abiteboul. „Elméletben jónak tűnt üzemanyag-hatékonyabb motorokra váltani, de talán kifelejtettünk néhány dolgot – mint például a költségeket. Ha ez nem történik meg, biztos vagyok benne, hogy nem lett volna akkora a lemaradásunk teljesítmény terén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: