DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Formula-értékelő – Az év csalódása

Mely pilótáktól és csapatoktól vártunk többet az idei F1-es szezonban annál, amit elértek, kik voltak az év legnagyobb csalódásai? Erre keressük a választ a Formula.hu évértékelőjének mai részében.

Az év pilótájának, az év csapatának és az év meglepetésének megválasztása után negyedikként az év csalódásáról szavaztunk a Formula.hu évértékelő sorozatában: kik voltak azok, akiktől jóval többet vártunk az idén, mint amit végül letettek az asztalra?

kimi_monza2_d



Bognár Viktor: Utólag visszagondolva már kissé komikusnak is tűnik, hogy mekkora tűzijátékot, gigászi csatákat vártunk a Ferrari két világbajnokától, akik azonos generációhoz tartozva az elmúlt több mint tíz évben már számos küzdelmet megvívtak, és most végre azonos technikával feszülhettek egymásnak. Raikkönen szezonját teljes egészében elsötétítette a számára nem fekvő autó, és sajnos már nem láthatjuk meg, hogy hogyan teljesítene Alonso ellen a már a saját visszajelzéseinek segítségével is épült 2015-ös autóban. Persze a Ferrari vártnál gyengébb formája miatt a két pilóta harcából egyébként is elveszett volna a kellő fűszerezés. A csapatok közül azonban mégis a Lotus egész éven át tartó tehetetlenségét volt a legrosszabb nézni.

1. Kimi Raikkönen
2. Lotus
3. Ferrari

ferrari_orr_d

Borbás Bálint: A versenyzők közül számomra a két legnagyobb csalódást egyértelműen Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen teljesítménye szolgáltatta 2014-ben. Az, hogy Vettel négyszeres világbajnokként idén nemhogy futamot nem nyert, de még házon belül is egyértelműen fölé kerekedett a csapatnál új fiúnak számító Daniel Ricciardo, több mint csalódást keltő produkció volt a némettől, amely már-már az előző négy év sikerszériájának létjogosultságát is megkérdőjelezte kissé. A világ legjobbjának is lehet nehéz éve, de ennyire akkor sem döngölheti őt földbe saját csapattársa, mint idén Vettelt. És ugyanez igaz Kimi Raikkönenre. A nehéz évekből is ki kell hozni a maximumot (lásd például Alonso 2007-ben, pályafutása legelátkozottabb évében is csak egy ponttal maradt le a vb-címről), és ők ezen a téren idén csúnyán leszerepeltek. „Az év csalódása” címért zajló versenyfutásban azonban a Ferrari egy huszárvágással beelőzte őket, azzal, hogy éppen nekik kettőjüknek szavazott bizalmat 2015-re. Ez csak egy volt a sok-sok érthetetlen és furcsa döntésük közül, és az utóbbi időben tapasztalt hatalmas jövés-menés véleményem szerint nem éppen annak a jele, hogy tudják, mit csinálnak. Jövőre együtt rám cáfolhatnak.

1. Ferrari
2. Sebastian Vettel
3. Kimi Raikkönen

lotus_h

Dezső Attila: Nagyon sajnálom az enstone-iakat, hiszen a tavalyi év második felében egyértelműen második erőként harcoltak a Red Bull mögött, így amilyen előrelépést tett a Williams, akkorát buktak ők hátrafelé. Vettelt sajnálom, hiszen nem így szeretett volna búcsúzni a Red Bulltól, de valljuk be, könnyebb volt így, mint ha sorozatos győzelmeket követően, a csúcson köszönt volna el előző kenyéradójától. Kimi Raikkönen? Ja, hogy ő a 2007-es világbajnok és sokszoros futamgyőztes? Egy Ferrarival? Khm…

1. Lotus
2. Sebastian Vettel
3. Kimi Raikkönen

alonso_kimi_d

Fűzi András: A Ferraritól, a Lotustól és a McLarentől is sokkal többet vártam idén, így a teljesítményükkel, nagy csalódást okoztak.

1. Ferrari
2. Lotus
3. McLaren

Kimi_Sisak

Gellérfi Gergő: Az első két helyre azt a két világbajnokot tettem, akik egyaránt komoly vereséget szenvedtek csapattársuktól az idei szezonban. Kettejük közt a sorrendet az döntötte el, hogy míg Vettel legalább az első öt közé odaért a világbajnokságban, addig Kimi Raikkönen olyan gyengén szerepelt, hogy azzal még legelső, Saubernél töltött szezonját is alulmúlta. A harmadik helyre a Lotus került, akik botrányos szereplésüket nem foghatják kizárólag a Renault-motorra, hiszen a Toro Rosso megmutatta, hogy azzal is lehet elfogadható szereplést nyújtani – a Red Bullról nem is beszélve...

1. Kimi Raikkönen
2. Sebastian Vettel
3. Lotus

grosjean_rajtracs_d

Strommer Benjamin: Éppen a Williams fordítottját hajtotta végre a Lotus, rendszeres dobogós (és futamgyőztes) csapatból váltak a Marussia és Caterham elővédjévé. A Renault összes csapata gyengén szerepelt a téli teszteken, de míg a Red Bull vissza tudott jönni, a Lotus ugyanolyan lent maradt a szezon legvégéig. Kimi Raikkönentől világbajnoki csatát és Alonso gatyába rázását várták lelkes drukkerei, előbbi hiányát megmagyarázhatja a Ferrari pocsék autója, utóbbira azonban nincs mentség. A Sauber is helyet érdemel, tavaly 57 pontot szereztek, innen sikerült eljutni a nulláig, ami messze történetük legrosszabb évét jelentette.

1. Lotus
2. Kimi Raikkönen
3. Sauber

lotus_ferrari

A végeredmény: Négy csapat és két versenyző kapott szavazatot, közülük a legkevesebbet, szám szerint egyet-egyet a McLaren és a Sauber. A négyszeres világbajnokként új csapattársától súlyos vereséget szenvedő Sebastian Vettel a negyedik helyen zárta a szavazást, kevéssel elmaradva a Ferraritól, akik történetük egyik leggyengébb szezonját zárták, s ezzel kiérdemelték az „év csalódása” rangsor harmadik helyét. Az első hely sorsa az eddigi négy évértékelő szavazás közül a legszorosabb versenyben dőlt el: Kimi Raikkönen egyetlen ponttal maradt el tavalyi csapatától, a Lotustól, ezzel az enstone-i istálló érdemelte ki az év csalódása címet a Formula.hu szavazásán.

1. Lotus 11 pont
2. Kimi Raikkönen 10 pont
3. Ferrari 7 pont
4. Sebastian Vettel 6 pont
5. McLaren 1 pont
5. Sauber 1 pont

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Daniel Ricciardo, 3. Valtteri Bottas
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Williams, 3. Red Bull
Az év meglepetése: 1. Daniel Ricciardo, 2. Williams, 3. Valtteri Bottas
Az év csalódása: 1. Lotus, 2. Kimi Raikkönen, 3. Ferrari

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: