DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Ezekkel az autókkal nyomulnak a pilóták

Mivel a versenyzők jelentős része igazán csinos összegeket tehet zsebre éves szinten, ezért néhányan kifejezetten impozáns járművekkel rendelkeznek. Mutatjuk a legjobbakat!

Az F1-es pilóták általában a versenypályákra is csodálatos autókkal érkeznek meg, ám ezeket a legtöbb esetben szolgálati járműként kapják meg, nem a saját tulajdonuk. Sokan azonban méregdrága autókat vásárolnak, így néhányuknak kifejezetten terjedelmes gyűjteménye van.

Persze van, aki ezt is szelektálja néha, Sebastian Vettel például jó néhány autótól megvált a tavalyi esztendő elején, miután nem tudta kihasználni ezeket, de nem mindenki gondolkodik úgy, mint a négyszeres világbajnok. Lewis Hamilton is a nagy gyűjtők hírében áll, a Mercedes brit versenyzője ugyan túladott nemrégiben a Pagani Zonda 760 LH típusú autóján, ennek ellenére még számtalan szépséggel büszkélkedhet.



Hamilton birtokában vannak többek között olyan 1,5 millió dollár körüli értékkel bíró csodák, mint a McLaren P1, vagy éppen a Ford Mustangok közül is legendásnak számító 1966-os Shelby 427 Cobra és az 1967-es Shelby GT500. Bár ezek is elég egyediek, mindközül kiemelkedik majd a Mercedes-AMG Project One. Az autó már a bemutatásától kezdve a hétszeres világbajnok kívánságlistáján szerepel, és a hírek szerint az idei évben már a gyártás is elindul. A különlegessége, hogy az F1-ből ismert hajtáslánc köré építették. Ugyan az eredeti tervekkel ellentétben mégsem éri majd el az 1000 lóerős teljesítményt, azért így is egy pokolian erős gépről van szó.

Ugyanezt persze el lehet mondani az újdonsült világbajnok, Max Verstappen, valamint a McLaren tehetsége, Lando Norris tulajdonáról is. A Red Bull holland pilótája egy Porsche GT3 RS-t vett magának néhány évvel ezelőtt, mely kifejezetten a pályára készült. Korábban egy Renault Clióval rendelkezett, ám amikor betöltötte a 18. életévét, úgy döntött, vesz egy komolyabb autót. Így esett a választása erre az 513 lóerős gyönyörűségre, amiért körülbelül 300 ezer dollárt fizetett ki. Ami Norrist illeti, ő sem szégyenkezhet, elvégre egy McLaren 570S van a birtokában.

A wokingiak versenyzője kötötte tulajdonképpen az egyik legjobb üzletet, mivel a 3,8 literes, V8-as motorral szerelt gép 570 lóerőre képes, és gyakorlatilag ingyen kapta meg, amikor első F1-es szerződését megkötötte a csapatával. Norris már régóta az istálló kötelékébe tartozik, ahol úgy tűnik, szeretik ilyen szép dolgokkal meglepni a tehetséges pilótákat, miután korábban még Carlos Sainz is kapott tőlük egy autót. A spanyol szintén kiválaszthatta a kedvencét, mely a McLaren 720S volt. Ez az autó erősebb annál, ami Lando garázsában áll, 720 lóerős és egy 4 literes V8-as dolgozik benne.

A teljesítményt tekintve viszont Daniel Ricciardo még ennél is magasabbra tette a lécet. Noha az ausztrál is beszerzett egy McLarent, a Porsche 918-as mindent visz. A német márka autója több mint 900 lóerő leadására képes, és 2,6 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás sebességre. Ekkora erő persze rengeteg pénzbe kerül, Ricciardónak nagyjából 1,7 millió dollárt kellett kifizetnie ezért.

Vannak azonban olyan tagjai is a jelenlegi mezőnynek, akik némileg szolidabb közlekedési eszközt választottak maguknak. Valtteri Bottas egy Mercedes C63 AMG-t használt az utóbbi időben, amiben az igazán érdekes, hogy 2016-ban vásárolta, még a Mercedeses korszaka előtt. Gyengébb ugyan, mint a korábban felsorolt autók, de könnyed utcai járműnek ezt sem lehet nevezni a maga 450 lóerejével.

Charles Leclerc esetében is hasonló a helyzet, aki a versenyhétvégék során sokszor teszi meg a kellő távolságot a Ferrari valamelyik remekművével, de magánéletében már visszafogottabb életstílust képvisel. A fiatal monacói is birtokol néhány sportautót, de az olyan esetekre, amikor csak rövidebb távolságot szeretne megtenni, már régóta az Alfa Romeo Stelvio QV-t választja. Persze ő sem az alapfelszereltséggel rendelkező kivitelt vitte haza, hanem az SUV Quadrifoglio nevű verzióját, melyben egy 505 lóerős V6-os motor teszi a dolgát.

Miután a jelenlegi generáció igazán erősnek érződik, a fiatalok pedig folyamatosan érkeznek és egyre nagyobb összegeket kereshetnek majd, így abszolút elképzelhető, hogy ez a lista bővülni fog a jövőben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: