DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
Egyéb

Kis híján F1-es tragédia történt Le Mans-ban

A McLaren F1-es csapatfőnöke, Eric Boullier és a Nascar marketingvezére, Zak Brown meleg pillanatokat élt át vasárnap: kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk Le Mans-ban.

Miközben jelenleg minden Nico Hülkenberg fantasztikus tettétől hangos, aki 1991 óta elsőként hajtotta végre azt a bravúrt, hogy aktív F1-es pilótaként Le Mans-i 24 órást tudott nyerni, kis híján egy sokkal szerencsétlenebb F1-es kötődésű eset is történt a legendás francia verseny helyszínén.



A McLaren csapatfőnöke, Eric Boullier, valamint a Nascar marketingvezére, Zak Brown éppen távozni készültek Le Mans-ból az egyik versenyző, Richard Dean magánrepülőgépével, amikor az óceán fölé érve egy elektronikai hiba folytán a Cessna összes berendezése leállt, továbbá a kommunikációt is elveszítették az irányító központtal. Alastair Breckon veteránpilóta megőrizte hidegvérét, visszairányította a gépet Le Mans-ba, ahol sikeresen landoltak.

A szerencsés végkimenetelű, ám legalább annyira ijesztő esetről Zak Brown néhány képet tett közzé twitter oldalán, sőt, a motorsport.com-nak nyilatkozva részletesen beszámolt a nem várt kalandról. „Csak azért utaztunk el a hétvégén Le Mans-ba, hogy jól érezzük magunkat, és találkozzunk néhány emberrel” – kezdi a Nascar marketingtevékenységeiért felelő CSM Group elnöke, Zak Brown. „Éppen aludtam, amikor egyszer csak azzal ébresztettek, hogy visszafordulunk Le Mans-ba, mert elvesztettünk minden kommunikációs összeköttetést és eszközt. Lenyűgözően nyugodtak maradtak!”

„Épp az óceán fölé értünk volna, amikor az eset történt. Az akkumulátor elvesztette töltését, és minden elment. Csak abban bíztunk, hogy a motor nem fog leállni. Lejjebb ereszkedtünk annyival, hogy Eric (Boullier) a mobiltelefonján keresztül értesíteni tudja Le Mans-t, ahol az ottaniak már tűzoltóbrigáddal és lezárt reptérrel vártak minket” – meséli az amerikai. 

Nagyobb baj is lehetett volna, ha nem ilyen jók az időjárási körülmények? „Azt hiszem, rosszabb látási viszonyok között nagyon nehéz dolga lett volna a pilótának, mert semmilyen műszer nem állt a rendelkezésére, de szerencsére szép, napsütéses időnk volt. Az egyetlen problémát így az jelentette, hogy a fékező szárnyak is elektromos vezérlésűek, így a landolás során ezekre nem számíthattunk. Szerencsére egy kicsi és könnyű gépről van szó, így nem volt szükség hosszú kifutópályára. A pilóta csodálatos volt. Harminc éve repül, de ilyen most először fordult vele elő, úgyhogy ez neki is új volt. A tűzoltók jöttek mögöttünk és üldöztek minket a földet érés után, de szerencsére minden rendben ment” – ért az ijesztő történet végére Zak Brown, aki annyira nem rémült meg az esettől, hiszen néhány órával később újra levegőbe merészkedett, és Boullier-vel együtt egy másik barátjuk magánrepülőjén távozott a helyszínről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: