Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. június 16. szerda
Egyéb

Az ízületek egészségére

Edzés alkalmával nem csak az izomzatodat dolgoztatod meg, hanem igénybe veszed az ínszalagokat és az ízületeket egyaránt, melyekre a nagy terhelés miatt figyelmet kell fordítanod. A magasabb terhelés, mint az erőedzés, a szertorna, különböző küzdősportok vagy labdajátékok nagyobb igénybevétellel járnak, melyhez először az izomzat szokik hozzá. Ennek tükrében nem csak a helyes végrehajtásra kell fókuszálni, hanem a regenerálódási szakaszok szigorú betartására is. Amennyiben mindezt háttérbe szorítod, a szalagok megnyúlhatnak, a porc felszíne pedig könnyedén kophat vagy sérülhet, mely hosszabb regenerációt igényel, és megtörténte nagy kieséshez vezethet.

Az ízületek megerősítésének mozzanatai

1.Mobilizáció

Azaz a szalagok és az ízfelszínek alapos átmozgatása. Bemelegítés alkalmával nélkülözhetetlen a részletes mozgatás. Mindenképpen olyan mozgásmintákat kell alkalmazni, melyek sportágspecifikusak és bemelegítik az összes igénybevett ízületet. Ennek hatására hatékonyabb és gördülékenyebb lesz a munkavégzés.

2.Izometrikus terhelés

Azaz mozdulatlan helyzetben történő munkavégzés, kitartások, amikor is maga a test mozdulatlan, csak az izmok és szalagok feszülnek. Ekkor az ízületek kímélve vannak, mivel nem mozdulnak, de a terhelés áthalad rajta. A dinamikus edzés gyakorlatokkal összhangban lehet ezeket a mozgásokat beiktatni.

SamanSport.hu_Október19_LM43.Ízületet erősítő mozgás

Ekkor olyan mozdulatsort gyakorlunk, amelyek hasonlóak a sportágspecifikus mozgásanyagokhoz, de mégis kisebb ellenállást hívunk segítségül, mint például a különböző erősségű gumiszalagok vagy kisebb súlyok alkalmazása esetén. Alacsonyabb intenzitással, lassabb mozgással, de többször ismételve hajtjuk végre a mozgást. 

4.Ízületcentrikus mozgás

Ekkor az ízületekről minden terhet leveszünk, és a specifikus mozgásért felelős izomzatra fókuszálunk, azt erősítjük. Ilyen fizikai aktivitás lehet például a guggolás vagy a kitörés, mellyel további izmok mellett elsődlegesen a térdre fókuszálunk, vagy a fekvőtámasz, mellyel nem csak a vállat, hanem a könyököt és a csuklót is megedzhetjük.

5.Gyógykészítmények 

Az ízület nehezebben és hosszabb idő alatt regenerálódik, mivel anyagcseréje az izmokéhoz képest lassabb. Szükség van olyan kiegészítő készítményekre, mint a sportkrém, a sport tapasz vagy a hidegvizes borogatás, mely felgyorsíthatja a regenerálódás folyamatát, és elősegítheti a gyógyulást.

6.Kérd ki a szakorvos véleményét!

Amennyiben nem érzed komfortosan magad, és fájdalmaid vannak, érdemes egyből szakorvoshoz fordulni, hogy elkerüld a komolyabb komplikációkat, időben felismerd a problémát, és el tudj kezdeni dolgozni rajta. 

A fentiek mellett továbbá érdemes ízületvédő kapszulát szedni annak érdekében, hogy több fronton is védjük testünket!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?