DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Az ízületek egészségére

Edzés alkalmával nem csak az izomzatodat dolgoztatod meg, hanem igénybe veszed az ínszalagokat és az ízületeket egyaránt, melyekre a nagy terhelés miatt figyelmet kell fordítanod. A magasabb terhelés, mint az erőedzés, a szertorna, különböző küzdősportok vagy labdajátékok nagyobb igénybevétellel járnak, melyhez először az izomzat szokik hozzá. Ennek tükrében nem csak a helyes végrehajtásra kell fókuszálni, hanem a regenerálódási szakaszok szigorú betartására is. Amennyiben mindezt háttérbe szorítod, a szalagok megnyúlhatnak, a porc felszíne pedig könnyedén kophat vagy sérülhet, mely hosszabb regenerációt igényel, és megtörténte nagy kieséshez vezethet.

Az ízületek megerősítésének mozzanatai

1.Mobilizáció

Azaz a szalagok és az ízfelszínek alapos átmozgatása. Bemelegítés alkalmával nélkülözhetetlen a részletes mozgatás. Mindenképpen olyan mozgásmintákat kell alkalmazni, melyek sportágspecifikusak és bemelegítik az összes igénybevett ízületet. Ennek hatására hatékonyabb és gördülékenyebb lesz a munkavégzés.

2.Izometrikus terhelés

Azaz mozdulatlan helyzetben történő munkavégzés, kitartások, amikor is maga a test mozdulatlan, csak az izmok és szalagok feszülnek. Ekkor az ízületek kímélve vannak, mivel nem mozdulnak, de a terhelés áthalad rajta. A dinamikus edzés gyakorlatokkal összhangban lehet ezeket a mozgásokat beiktatni.

SamanSport.hu_Október19_LM4



3.Ízületet erősítő mozgás

Ekkor olyan mozdulatsort gyakorlunk, amelyek hasonlóak a sportágspecifikus mozgásanyagokhoz, de mégis kisebb ellenállást hívunk segítségül, mint például a különböző erősségű gumiszalagok vagy kisebb súlyok alkalmazása esetén. Alacsonyabb intenzitással, lassabb mozgással, de többször ismételve hajtjuk végre a mozgást. 

4.Ízületcentrikus mozgás

Ekkor az ízületekről minden terhet leveszünk, és a specifikus mozgásért felelős izomzatra fókuszálunk, azt erősítjük. Ilyen fizikai aktivitás lehet például a guggolás vagy a kitörés, mellyel további izmok mellett elsődlegesen a térdre fókuszálunk, vagy a fekvőtámasz, mellyel nem csak a vállat, hanem a könyököt és a csuklót is megedzhetjük.

5.Gyógykészítmények 

Az ízület nehezebben és hosszabb idő alatt regenerálódik, mivel anyagcseréje az izmokéhoz képest lassabb. Szükség van olyan kiegészítő készítményekre, mint a sportkrém, a sport tapasz vagy a hidegvizes borogatás, mely felgyorsíthatja a regenerálódás folyamatát, és elősegítheti a gyógyulást.

6.Kérd ki a szakorvos véleményét!

Amennyiben nem érzed komfortosan magad, és fájdalmaid vannak, érdemes egyből szakorvoshoz fordulni, hogy elkerüld a komolyabb komplikációkat, időben felismerd a problémát, és el tudj kezdeni dolgozni rajta. 

A fentiek mellett továbbá érdemes ízületvédő kapszulát szedni annak érdekében, hogy több fronton is védjük testünket!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: