DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Ki a legnépszerűbb magyar versenyző?

Utánajártunk, mekkora rajongótábora van a hazai kedvenceknek: a legkézzelfoghatóbb mérőszámot, a közösségi média követőtáborát vettük vizsgálat alá. Íme a 20 legnépszerűbb magyar pilóta listája, számos meglepetéssel.

Gyanítjuk, hogy olvasóink jelentős része nem arra tenné a tippjét, hogy legnagyobb tábora a Facebookon Keszthelyi Vivien hivatalos oldalának van. A mindössze 16 éves, első nemzetközi szezonját idén teljesítő versenyzőlány neve mellett álló 207 ezer lájk óriási mennyiség a lista többi szereplőjéhez viszonyítva. Aki azonban az elmúlt években szorosan szemmel követte a hazai autósportos sajtót, lelke mélyén számíthatott erre az eredményre: az Audi-akadémista Keszthelyi mögött profin felépített PR-gépezet áll, melynek egyik legfontosabb eszköze a dekoratív fiatal versenyző kétnyelvű Facebook-oldala.

Michelisz Norbert második helyét nem kell magyaráznia: a jelen legsikeresebb magyar autóversenyzőjének, aki Keszthelyinél is erősebb médiatámogatással rendelkezik – versenyzői blogját már az Indexen vezeti – magától értetődően a lista elején van a helye, meglepetést talán csak az okozhat, hogy nem a legelső pozícióban találjuk. 136 ezer rajongója részletes versenybeszámolóin kívül magánéletébe is bepillanthat posztjain keresztül.

Számunkra a legnagyobb meglepetést Ámon Olivér jelenti: annak ellenére, hogy a drift szakág kis súllyal van jelen az autósportos médiában, a fiatal versenyző Facebookja 101 ezer lájkkal rendelkezik, és ezzel a lista harmadik helyét érdemelte ki magának. Látványos videói mellett különleges neve is csábíthatja az érdeklődőket, oldalát a nemzetközi tábornak kedvezve kizárólag angol nyelven vezeti. Csak az elmúlt hetekben több ezer kedveléssel gyarapodott, egyértelműen nála tapasztalható a legnagyobb növekedés. Rajta kívül még két driftes, Kerényi Ádám és Szántó Nikolett is bekerült a 20-as rangsorba.

Az élcsoport mögött három oldal következik, amely 50 és 100 ezer közötti lájkkal rendelkezik. Szalay Balázs és Bunkoczi László ugyancsak masszív sajtójával főleg az év egy bizonyos szakaszában, a Dakar Rali/Africa Race alatt találkozhat a nagyközönség, ismertségük a Facebookon 76 ezer lájkban tükröződik. A különválaszthatatlan terepralis duót nem saját néven, hanem Opel Dakar Teamként találjuk meg a közösségi oldalon: főleg ralis körökben gyakori, hogy nem a versenyző, hanem csapata nevét viseli rajongói oldala. Így került be a listába a magyar bajnok Herczig Norbert vagy az említett Kerényi is.

Papírformának megfelelően két különösen eredményes versenyző, a kétszeres Európa-bajnok kamionos, Kiss Norbert, valamint a tíz éve 125-ös világbajnoki címet nyert, már nem aktív Talmácsi Gábor szerepel még az első hatban. Egy jelentős szakadék után Wéber Gáboré a hetedik legnagyobb rajongótábor 34 ezer fővel, köszönhetően annak, hogy hosszú évek óta ő a Formula-1-es közvetítések szakkommentátora. A számos bajnokságban eredményes, de hányatott sorsú Tim Gábornak is erős tábora van, megelőzi a ralikrossz-világbajnokság magyar szereplőjét, Lukács Kornélt, akit becenevén, Csucsuként találunk meg.

A lista első fele, a legnépszerűbb tíz versenyző sorrendje meglepetéssel zárul: átlépi a 20 ezer követőt Vaskó Dominik, a 15 éves ralikrosszversenyző oldala. Tóth Norbert 11. helyet érdemlő oldalára sem számítottunk: ő is a Zengő Motorsport színeiben szerepelt nemzetközi szériákban, de végül nem ért el olyan sikereket, mint a vele egy korosztályba tartozó, WTCC-ig jutó Ficza Ferenc és Nagy Dániel, valamint ETCC-ezüstérmes Nagy Norbert. 18 000 rajongóval viszont büszkélkedhet, míg a többiek csak 8-10 ezerrel.

Akadnak olyanok is azonban a rangsorban, akik kevesebb lájkkal rendelkeznek, mint amennyire ismertségük alapján számítottunk. Michelisz tehetsége, a TCR bajnoki címére esélyes Tassi Attila oldalát csak 16 ezren követik, és Kiss Pál Tamás is jóval szerényebb számú kedveléssel rendelkezik, mint Kiss Norbert vagy Michelisz, akik társaságában az F1-es közvetítések rendszeres szakértője. Figyelembe véve, mekkora biztatást kapott a magyar WTCC-versenyeken Nagy és Ficza, az ő 10 és 9 ezres táboruk is elmarad a várttól, a legújabb magyar világbajnoki résztvevő, Szabó Zsolt pedig csupán 2000 kedvelővel rendelkezik.

Nemzetközi szinten a Facebook mellett a Twitter és Instagram is hatalmas tömegeket mozgat meg: a közösségi média királya, Lewis Hamilton 14 millió követője közel egyforma mértékben tevődik össze mindhárom forrásból.

Nálunk azonban a Facebook továbbra is egyeduralkodó, a másik két közösségi oldal jelentősége elhanyagolható mellette: a 20-as listát vezető Keszthelyi Viviennek alig 1000 követője van Twitteren, de találkozhatunk százas nagyságrenddel is olyan pilóták profilján, akiket Facebookon több tízezren kedvelnek. Twitteren Michelisz 19 ezer követőjével kimagaslik a többiek közül. Az Instagramon viszont fordított a helyzet: itt a WTCC-sztár csak 4 ezer követőt tudhat magáénak, Keszthelyi Vivien viszont, aki könnyeben tud a képmegosztó felületre alkalmas tartalmat előállítani, 22 ezer rajongóval rendelkezik.

A 20 legtöbb Facebook-lájkkal rendelkező magyar versenyző:

1. Keszthelyi Vivien

Audi Sport TT Cup

207 000

2. Michelisz Norbert

WTCC

136 000

3. Ámon Olivér

drift

101 000

4. Szalay–Bunkoczi (Opel Dakar Team)

tereprali

76 000

5. Kiss Norbert

kamion-Eb

67 000

6. Talmácsi Gábor

gyorsasági motor (nem aktív)

64 000

7. Wéber Gábor

túraautó (nem aktív)

34 000

8. Tim Gábor

gyorsasági/rali

30 000

9. Lukács Kornél (Csucsu RX)

ralikrossz-vb

29 000

10. Vaskó Dominik

ralikrossz

23 000

11. Tóth Norbert

túraautó

18 000

12. Tassi Attila

TCR

16 000

13. Kerényi Ádám (Kerényi Drift Team)

drift (nem aktív)

16 000

14. Kiss Pál Tamás

ralikrossz

15 000

15. Besenyei Péter

Red Bull Air Race (nem aktív)

13 000

16. Szabó Krisztián

ralikrossz-Eb

12 000

17. Herczig Norbert (Skoda Rally Team Hungaria)

rali

12 000

18. Szántó Nikolett

drift

12 000

19. Nagy Dani

WTCC

10 000

20. Németh Kornél

motokrossz

10 000

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: