DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 29. szerda

Regazzoni

Retro - Életmentés a lángok között

Az F1 történetében rengeteg pilótát ismerünk, akik saját testi épségük kockáztatása mellett is társaik segítségére siettek - 1973-ban ezen a napon Mike Hailwood sikerrel mentette meg Clay Regazzoni életét.

részletek

Első szezonos győztesek

A Formula-1 világában nem gyakori, hogy valaki már pályafutása első szezonjában futamot nyerjen. Ennek ugyanis feltétele a versenyképes autó is, ami kezdőként ritkán adatik meg.

részletek

Retro – Versenyfutás a halott bajnokkal

A vadonatúj Tyrrell a több mint kétórás futamot már nem bírta végig Kanadában, a Ferrari azonban igen. Ezzel Jacky Ickx különleges helyzetbe került: ő maradt az egyetlen a mezőnyből, aki elvehette az elhunyt Jochen Rindttől az 1970-es világbajnoki címet.

részletek

Elhunyt az egyik legkedveltebb csapat főnöke

Újra szegényebb lett a Formula-1 egy legendás csapatfőnökkel. A Shadow istálló egykori főnöke, Don Nichols 92 éves korában elhunyt. Olyan pilótákkal is dolgozott, mint Alan Jones, vagy Riccardo Patrese.

részletek

Leghosszabb szünet az 1. és 2. győzelem között

Az első győzelem fontos mérföldkő egy F1-es pilóta életében, de néha a második nagyon nehezen jön össze. Ki gondolná, hogy a legtovább éppen egy világbajnok várt a második sikerre?

részletek

Retro – Vörös uralommal debütál egy klasszikus pálya

Az Osztrák Nagydíj helyszíne – ma Red Bull Ring – három periódusban is szerepelt a versenynaptárban: a legelső futamra tekintünk vissza, ahol a hazai favorit helyett a Ferrari tarolt.

részletek

Retro - Az elfeledett négyes bajnoki csata

Az 1974-ben ezen a napon rendezett Kanadai Nagydíjon sokáig úgy tűnt, négy pilóta szinte azonos pontszámmal várhatja majd a szezon utolsó futamát. A dolgok aztán kétszer is fordulatot vettek.

részletek

Retro – A tifosi-álom: Ferrari vb-cím Monzában

Az olasz közönség Ferrari-győzelmet látni megy Monzába, amire eddig 19-szer volt példa. Az viszont csak négyszer fordult elő – így még különlegesebb –, hogy a Scuderia pilótája Monzában szerezte meg a bajnoki címet. Niki Lauda is így nyerte első trófeáját.

részletek

Retro – A majdnem bajnok svájci

Öt futamgyőzelem a Formula-1 bajnokainak mércéjével nem tűnik soknak, de Clay Regazzoni királykategóriában töltött pályafutására sok jelző aggatható, csak éppen az nem, hogy nem volt tartalmas. Svájc legeredményesebb F1-ese szokatlanul későn kezdte egy évtizedes pályáját, azonban briliáns szezont teljesített újoncként, egy ízben alig maradt el a világbajnoki címtől, ráadásul ő szerezte meg egy ikonikus csapat első győzelmét is.

részletek

Retro – „Ez az utolsó F1-es versenyed”

Ezen a napon rendezték 1976-ban, Hunt és Lauda évében a Long Beach-i nagydíjat. A későbbi bajnok Mario Andrettivel a rajtrácson egy újságíró közölte, hogy csapata kiszáll az F1-ből.

részletek

Retro – Aki már ötödik versenyén nyert

Álomszerűen alakult Clay Regazzoni F1-es pályájának kezdete: ráadásul épp Monzában, az Olasz Nagydíjon szerezte meg első győzelmét a Ferrarival. A nagydíjhétvégét azonban tragédia árnyékolta be, a svájci pilóta pedig végül nem jutott olyan magasságokig, mint amilyet az erős kezdet alapján sejteni lehetett.

részletek

Nem csak Hamilton sértett dress code-ot

A 70-es évek sztárját, Clay Regazzonit egyszer felszólították, nem léphet be egy eseményre farmerban: a svájci F1-es pilóta alsónadrágban tért vissza. James Hunt ellenben betartotta az öltözködési normákat, még ha sajátosan is.

részletek