DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Nem csak Hamilton sértett dress code-ot

A 70-es évek sztárját, Clay Regazzonit egyszer felszólították, nem léphet be egy eseményre farmerban: a svájci F1-es pilóta alsónadrágban tért vissza. James Hunt ellenben betartotta az öltözködési normákat, még ha sajátosan is.

Lewis Hamilton a wimbledoni tenisztorna kapcsán került a bulvárlapok címoldalára, amely döntőjén nem engedték be a királyi páholyba: az előírt öltöny és nyakkendő helyett farmert és virágmintás inget viselt. A veterán Formula-1-es újságíró, Maurice Hamilton felidézett korábbi eseteket, amikor az F1 nagy alakjai nem tartották be az öltözködési etikettet.

Ha látatlanban mondani kellene egy nevet, kiből nézünk ki egy ilyen kihágást, a rajongók eszébe rögtön a lázadó James Hunt jutna, aki ráadásul nagy teniszrajongó volt. 1979-es év közbeni visszavonulását követően meg is jelent Wimbledonban, miközben társai a Francia Nagydíj köröztek, azonban nem a királyi páholyban, így a dress code-hoz sem kellett alkalmazkodnia. Maurice Hamilton viszont biztos benne, hogy ebben az esetben Hunt betartotta volna az előírást, még ha abban kételkedik is, hogy öltönye kifogásolhatatlan állapotú lett volna.



Nem sokkal halála előtt Hunt az 1967-es világbajnok, Denny Hulme temetésén vett részt, ekkor, 1993-ban találkozott vele utoljára az újságíró. Hunt futóruhában érkezett egy kerékpáron, amelynek elejére kosarat rögzítettek. Ebből gyűrött inget és öltönyt vett elő, aztán átöltözött a járda szélén. Maurice Hamilton innen tudja, hogy ha sok mást nem is, az öltözködési szabályokat tiszteletben tartotta.

Felidézett egy másik eseményt, a Hunt idejében versenyző Clay Regazzoniról, akit öltözete miatt nem engedtek be egy johannesburgi nightclubba, Mario Andretti születésnapjára. Regazzoni személyes szponzora az Etienne Aigner divatház volt, amely abban az időben elsőként kezdett méregdrága farmernadrágokat gyártani. Akkoriban farmert még nem volt elterjedt szokás efféle alkalmakra felvenni, leginkább munkaruhaként tekintettek rá. Regazzonit nem engedték be a szórakozóhelyre, arra hivatkozva, hogy farmernadrágban oda nem léphet be senki.

A svájci távozott, de csak a sarokig meg, ahonnan percek múlva visszatért – összehajtott nadrágját a karján tartotta, és közölte az ajtónál álló alkalmazottal, hogy már nem viseli a problémás darabot. Hogy elkerüljék a további kellemetlen pillanatokat, Regazzonit beengedték, és közölték vele, gyorsan vegye vissza a nadrágot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: