DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

„Hamilton majdnem kicsinálta Rosberget”

Hosszasan beszélt Lewis Hamiltonról a hétszeres világbajnok egykori csapattársa, Heikki Kovalainen. A finn versenyző szerint kevés dolog nehezebb a világon, mint a brit pilóta csapattársának lenni.

Heikki Kovalainent az egyik legnagyobb tehetségnek kiáltották ki sokan, amikor 2007-ben a Renault színeiben bemutatkozott az F1-ben. Egy esztendővel később már a McLaren pilótájának mondhatta magát, így testközelből tapasztalhatta meg, milyen Lewis Hamiltonnal együtt dolgozni. A finn két szezonon keresztült volt a csapattársa, nemrégiben pedig a talkSportnak adott egy hosszabb interjút, amiben a brit versenyző személyiségéről és hozzáállásáról mesélt.

„Időnként fel tudtam venni vele a versenyt, de az egész szezonban minden edzést ki kellett nyújtanom, hogy erre lehetőségem maradjon. Csak ennyit tudsz tenni, aztán elfogy az energiád. Velem is ez volt a helyzet és nem tudtam úgy teljesíteni, mint ő, szóval nem volt könnyű. A teljesítményszintje annyira magas, hogy még az olyan szupertehetségnek is hatalmas erőfeszítésre és összpontosításra van szükségük, mint Max Verstappen, de ez sok energiát emészt fel, és nem mindenki képes erre” – mondta Kovalainen az egykori csapattársáról.

„Szerintem Nico Rosbergnek is minden eszközt be kellett vetnie, hogy meg tudja verni Lewist, ami majdnem megölte őt. Saját maga is elismerte, hogy nem tudott volna még egy ilyen szezont végigcsinálni, különben meghalt volna” – folytatta.

 



A most 40 esztendős versenyző jelenleg a japán ralibajnokságban versenyez, korábban viszont közelről figyelhette Hamilton fejlődését.

„Amikor ott voltam, nem gondoltam volna, hogy megdöntheti Michael Schumacher rekordját. Persze már akkor is tudtuk, hogy nagyon jó, szuper tehetséges volt, és mindenféle szempontból elkötelezett, amit mérni lehetett, hiszen a csúcson volt. Az elejétől fogva nyilvánvalóvá vált, hogy egy nap világbajnok lesz, ami később be is igazolódott. Rengeteg tehetséges srác van odakint, de azt hiszem, Lewisban a tehetség és a munka egyesült. Nagyon elszánt, ha akar valamit, és kitűz valamit a céljául, akkor el is éri azt. A kudarcokat, amiket az életében elszenvedett, szuperül tudta kezelni, sokkal jobban, mint bármely más sportoló, mivel nagyon jó abban, hogy megfordítsa a dolgokat, és erősebben térjen vissza.”

Kovalainen arra is kitért, hogy az egyetlen, aki képes volt megdönteni Hamilton stabilitását, az Rosberg volt, akivel annak idején gyerekkori barátok voltak. A finn pilóta úgy látja, annak idején ő nem tudott komoly riválissá válni, így talán ezért is volt annyira jó a kapcsolatuk.

 

„Mindig is jól kijöttem Lewisszal, különösen a csapattársakként. Talán azért, mert sosem váltam komolyan nagy fenyegetéssé számára. Egyszerűen tény, hogy ő és Nico nem voltak jóban, ami szerint annak tudható be, hogy keményebben tudott ellenállni neki, és olyan dolgokat csinált, amik nem voltak szépek, de valószínűleg szükségesek voltak a csatájuk során” – zárta gondolatait Kovalainen. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: