DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Mazepin is letérdelt – de nem a rasszizmus miatt

Meglepetést okozott a Spanyol Nagydíjat megelőző ceremónia során, hogy a menetrendszerű rasszizmusellenes demonstráció alatt Nyikita Mazepin is azok közé tartozott, akik térdre ereszkedtek.

A Haas 22 éves orosza utólag, a közösségi médiában elmagyarázta, nem a Black Lives Matters mozgalomra utalva térdelt le, hanem a II. világháborúban elhunytakra emlékezett.

„A verseny előtt azért döntöttem úgy, hogy letérdelek, hogy tisztelemet fejezzem ki azok irányába, akik 76 évvel ezelőtt, a háborúban életüket vesztették” – írta a Twitteren Mazepin.

A pilóta ezzel a győzelem napját ünnepelte, melyet május 9-én tartanak meg Oroszországban: 1945-ben ezen a napon hirdették ki a Szovjetunióban, hogy Németország kapitulált, így megnyerték a világháborút. Az oroszoknál munkaszüneti nap május 9., ha pedig hétvégére esik (mint a mostani esetben), a következő hétfő válik szabaddá.

„Ez az ünnepnap nagyon fontos. A nagyszüleim is részt vettek a háborúban. Tegnap láttam egy statisztikát, amely szerint ez az ünnep az oroszok számára fontosabb még az újévnél is” – mondta a Match TV-nek Mazepin, hangsúlyozva nemzetiségét – ami ironikus, tekintve, hogy a doppingszankciók miatt nem versenyezhet az orosz zászló alatt.

A futamon 19. helyen célba érő orosz az ünnepnapra előre készült, sisakján is végrehajtott egy apró változást: vörös csillag került a tetejére, a 9-es szám közepébe.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nikita Mazepin (@nikita_mazepin) által megosztott bejegyzés

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: