DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Eldőlt: Nem indulhat az orosz zászló alatt Mazepin

A Haas F1-es debütálás előtt álló versenyzőjét is érinti a Nemzetközi Doppingügynökség döntése, így ő sem indulhat az orosz zászló alatt – sőt, ha nyer, az orosz himnuszt sem fogják eljátszani neki.

Nemrég már írtunk arról, hogy Nyikita Mazepint is érinthető az orosz doppingbotránnyal kapcsolatos WADA-döntés, ezt pedig pénteken az Orosz Autósport Szövetség meg is erősítette. Miután kiderült, hogy Oroszországban szervezetten zajlott a doppingolás, a Nemzetközi Doppingügynökség úgy határozott, hogy 2020. december 17-től kezdődően két éven keresztül (korábban négy év volt az ítélet, ezt csökkentették kettőre) csak szigorú feltételek mellett indulhatnak orosz sportolók világbajnoki eseményeken, s ezt a döntést később a Sportdöntőbíróság is megerősítette.

mazepin-orosz-zaszlo-dppi



Ez pedig azzal jár, hogy Mazepin ugyan természetesen megejtheti bemutatkozását a Formula-1-ben, viszont ezt nem az orosz zászló alatt fogja megtenni. A döntés értelmében sem a jelenlegi, sem a korábbi orosz zászlókat vagy annak jellegzetes szimbólumait – például a kétfejű sast – nem használhatja a Haas pilótája a versenyek során.

Az „Oroszország” nevet csak akkor használhatják, ha legalább ugyanolyan szinten feltüntetik a „semleges sportoló” megnevezést, ezen kívül viszont az „Oroszország”, „orosz” és az „Orosz Automobil Szövetség” kifejezések használata tiltott – igaz, utóbbi rövidítése, a RAF használható. Az orosz zászló színeit ugyanakkor beépíthetik a dizájnba, s a szurkolóknak sem tiltják meg az orosz zászlók lengetését a lelátókon (már amennyiben lesznek nézők a futamokon a koronavírus-járvány függvényében).

A legérdekesebb részlet azonban talán, hogy a döntés értelmében az orosz himnuszt sem játszhatják le a WADA alá tartozó FIA eseményein. Ez egyfelől azt az esetet érinti, ha Mazepin esetleg versenyt nyerne, másfelől beletartozik az Orosz Nagydíj előtti rajtceremónia is, ahol tehát nem fogják lejátszani a hagyományok szerint a menetrendbe tartozó nemzeti himnuszt.

Az Orosz Autósport Szövetség közlése szerint a döntés a Formula-1-en kívül a többi világbajnoki szériára, azaz a Formula-E-re, a WEC-re, a WRC-re, a WRX-re és a gokartvilágbajnokságra is érvényes. A juniorszériákra nem térnek ki, de vélhetően az FIA égisze alatt zajló Formula-2-ben – ahol tavaly Mazepin versenyzett – szintén ugyanilyen szabályok lesznek érvényben.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: