DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

A bitumenes lemez alkalmazásának a fontosabb sajátosságai

A bitumenes lemez egyértelműen a szóba jöhető lehetőségek között tartható számon, hogy ha az épület vízszigetelésének a megfelelő kialakításáról van szó. Nemcsak minőségi megoldást kínál, hanem ár-érték arányt tekintve is egészen kedvező opciónak számít.

A cikkben tehát megmutatjuk a bitumenes lemezek alkalmazásának az előnyeit, egyúttal a telepítés fontosabb sajátosságaira is igyekszünk felhívni a figyelmet.

Miért érdemes alkalmazni a bitumenes lemezt?

Amennyiben valóban vízbiztos szigetelést szeretnénk a lakóházunkra vagy a hétvégi nyaralónkra, akkor a bitumenes lemez alkalmazása remekül illeszkedhet a céljainkhoz. Ráadásul nem is kerül többe más szigetelési opciókhoz képest.

 https-__hoszigeteles-arak.hu_ - 2020 május - Cikk1



A bitument az egyik legjobb vízszigetelő anyagként tartják számon, a bitumenes lemezek lefektetése pedig ár-érték arányt tekintve az egyik leginkább megfontolandó lehetőségnek számít akkor, hogyha tartós és hatékony szigetelést szeretnénk kialakítani.

Többek között a tető, lapostető, pince, padló, illetve terasz szigetelését is meg tudjuk oldani a segítségével, mert hosszú éveken át tartós megoldást kaphatunk.

Mi magunk is le tudjuk fektetni a bitumenes lemezeket?

Amennyiben jártasak vagyunk az építési, felújítási és kimondottan a szigetelési munkálatokban, akkor természetesen hozzá tudunk kezdeni a munkálatokhoz akár saját magunk is. Ettől függetlenül az esetek döntő többségében sokkal inkább ajánlott hozzáértő szakember segítségét igénybe venni.

A lemezek precíz és pontos beépítése ugyanis nagy odafigyelést és jártasságot igényel. Ha nem vagyunk eléggé körültekintők, azzal a szigetelés minőségét veszélyeztetjük. A következő bekezdésben részletesen ki is fejtjük a bitumenes lemezek lerakása kapcsán a legfontosabb íratlan szabályokat.

Fontos tudnivalók a bitumenes lemez használatáról

Kivétel nélkül mindig száraz és portalanított felületre fektessük a bitumenes lemezeket, az előzetes portalanítás ugyanis elengedhetetlen a tartós végeredményhez. A felület előkészítéséhez elengedhetetlen továbbá a bitumenes alapozó alkalmazása is.

Akár ecsettel, akkor speciális szórófejes eszközzel is fel tudjuk vinni az alapozót a felületre. Amikor a felvitt alapozó megszáradt, akkor kezdődhet a lemezek telepítése. Azért, hogy a bitumen erőteljesebben odaragadjon majd a felülethez, célszerű lánghegesztő segítségével előmelegíteni.

Leginkább ez a lépés szokta indokolni a szakember segítségét. Mindezek mellett nem lehet elégszer hangsúlyozni az átfedések jelentőségét. Amennyiben több réteg bitumenes lemez telepítése is tervben van, akkor a kellően hatékony szigetelés kialakítása végett mindenképpen eltolt átfedéssel szükséges dolgozni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: