DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WTCC

Michelisz akár már a hétvégén átveheti a vezetést

Hétvégén visszatér a WTCC, a világbajnoki éllovas hiányzik, Michelisz Norbert esélyei pedig nagyon komolyak lehetnek egy sikeres kínai szerepléssel - megérkeztünk a bajnokság hajrájához.

Hosszú szünet után folytatódik hétvégén a WTCC szezonja és Tiago Monteiro sajnálatos helyzete miatt még nyíltabbá válhat a bajnokság, mint eddig - Michelisz Norbert esélyei is megnőhetnek a bajnoki címre. Négy futammal a vége előtt Monteiro előnye tizenkét pont a volvós Thed Björk és huszonkilenc egység Michelisz előtt, így érkezik meg a mezőny Kínába.

A szünet elég rosszul jött Michelisznek, hiszen a Nürburgring óta három időmérőből kétszer szerzett pole-t és egyszer lett második, a futamokon pedig szintén két első és egy második helyet gyűjtött. A magyar pilóta azonban bízik abban, hogy a neki (és a Hondának) kedvező pályákon a szünet után is megmarad a jó formája.

A kínai helyszín megváltozott vonalvezetése szerinte előny számukra, Japánban hagyományosan jól megy (kétszer is nyert már itt a Hondával), Makaó személy szerint neki fekszik, egyedül a szezonzáró katari versenytől tarthat - a gyors kanyarok és a hosszú egyenes inkább a Volvónak kedvezhet majd. Szintén számításba kell venni a csapatutasításokat, hiszen Björköt alighanem teljes mellszélességgel támogatni fogja csapata, míg a Hondánál ilyenről szó sem lehet...

michelisz-dppi



Michelisz szerint egyébként éppen ez, a csapatsorrend az, amely miatt Björknek több esélye van világbajnoki címet nyerni, mint neki, bár tegyük hozzá: most Kínában a Honda érdeke is az, hogy Michelisz minél több pontot szerezzen és minél nagyobb esélye legyen a világbajnoki címre. Hiába Monteiro a favorit, azt a Honda sem tudhatja pontosan, hogy a portugál mikor ülhet autóba, ha beülhet, akkor mennyire lesz gyors és valójában mennyire lesz képes világbajnokságot nyerni a csapatnak, így Micheliszre is "tenniük kell", méghozzá minél többet. 

"Eddig is úgy gondolkodtam, hogy ha ugyanúgy teszem tovább a dolgomat, mint a legutóbbi három versenyhétvégén, ha kihozom magamból a maximumot a szezon hátralévő részében, akkor odaérhetek az első helyre függetlenül mindenki mástól. Vagyis csak rajtam múlik, hogy világbajnok leszek-e és ebből a szemszögből Tiago kínai kiesésével nem változott semmi, nekem ugyanúgy a maximumra kell törekednem a végső sikerhez. Ebben hiszek – azaz saját magamban" - írta legutóbbi blogbejegyzésében a magyar pilóta.

norbi_1

Egy biztos: Kínában jelentősen közelednie kell Monteiróhoz és Björkhöz is, nem hibázhat, vigyáznia kell arra is, hogy ne keveredjen balhéba, ugyanakkor minél gyorsabbnak kell lennie, minden egyes pont számít most már - nehéz feladat, feszült helyet. Viszont valóban csak a nullázás lehet rossz: már egyetlen főfutamos győzelemmel is megelőzhető Monteiro, két dobogós eredmény esetén szintén, egy kettős győzelemmel pedig biztosan át is venné a vezetést az összetettben - de valószínűleg egy első hellyel és egy dobogóval is. 

Ráadásul a következő két helyszín is jónak tűnik a Honda számára, ezen a hétvégén tulajdonképpen "csak" annyi Michelisz dolga, hogy ott legyen az élmezőnyben, Björköt pedig maga mögött tudja. Két dobogóval, Björrkel maga mögött például rögtön felugrana a tabella második helyére Monteiro elé, néhány pontra a volvós mögé, lendülettel, önbizalommal telve érkezhetne meg Japánba. 

Még rengeteg minden történhet, nagy számolgatásokba nem érdemes belemenni, de az biztos, hogy a mai pontrendszerben a nullázás óriási esélyt ad az ellenfélnek és Michelisz egyetlen hétvége alatt eltüntetheti hátrányát csapattársával szemben. Óriási esély ez a világbajnoki címre. 

Hogy mikor és hol követhetők a kínai WTCC-futam eseményei hétvégén, az ezen a linken áttekinthető!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: