DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WTCC

WTCC: Épphogy legyőzte Lopez a Ladát

Egészen szorosan alakult a kínai kvalifikáció vége, Jose Maria Lopez az utolsó szektorban fordított Nick Catsburghoz képest. Michelisz első sorból indulhat az első futamon.

Kisebb csúszással, közép-európai idő szerint fél 9 után kezdődött a túraautó-világbajnokság 10., sanghaji fordulójának időmérő edzése. A Volvo leggyorsabbnak bizonyult mindkét szabadedzésen, a három forduló kihagyása után visszatérő Fredrik Ekblom révén pedig harmadik helyet szereztek a Q1-ben, a legjobb, 1:50.279-es időt megfutó Jose Maria Lopez Citroenje, valamint a sokáig vezető Nick Catsburg Ladája mögött.

Az időmérő első felvonásának nagy vesztese a Honda volt: továbbjutott négy Citroen, három Chevrolet, két Lada és a két Volvo, a japán márka versenyzői közül azonban egyedül a 9. helyet szerző Michelisz Norbert tudott Q2-es szereplést érdemlő időt teljesíteni. Csapattársai, Thiago Monteiro és Rob Huff csak 14-15. rajthelyet szereztek, a Zengő Motorsport Civicjei 17-18. pozícióba kvalifikáltak Ficza-Nagy sorrendben.



Lopez 1:49.680-at repesztett a második kvalifikációs szakasz legelején, amin másfél tizedet még lefaragott második próbálkozásra: Mehdi Bennani több mint fél másodpercet kapott tőle a második pozícióban. Thed Björk a legjobb öt közé juttatta a Volvót, őt Yvan Muller és Catsburg követte.

A Q1-ben jól szereplő Tarquininek és Ekblomnak nem sikerült jól a középső szakasz, a 6-7. rajthelyet foglalhatják el a főversenyen, melynek további indulási sorrendjét Chilton, Michelisz, Filippi, Coronel és Thompson alkotja majd. Michelisz Norbert a legutóbbi, japán versenyhez hasonlóan ismét a fordított rajtrácsra összpontosított, a nyitófutamon a második helyről indulhat John Filippi mögül.

Nick Catsburg nagyon erős, 1:49.500-as kört teljesített Q3-as próbálkozásán, a holland pilóta elhagyta a pályát, de cselekedete nem járt következményekkel. Sem Muller, sem a meglehetősen lassú, 1,1 másodpercet kapó Björk, sem Bennani nem tudta megelőzni. A látványos Lada-körhöz képest Lopez 0,04 és 0,02 másodperccel maradt le az első két szektorban: a zömében egyenesekből álló utolsó pályarészen azonban 160 ezredes előnyt talált, az argentin pilóta az utolsó pillanatban szerezte meg a pole-pozíciót!

Catsburg, Muller, Bennani és Björk sorakozhat fel mögötte a főverseny rajtrácsán. Az időmérőért járó pontoknak köszönhetően a Citroen bebiztosította a gyártók világbajnoki címét. A vasárnapi két futam 8:35-kor és 9:50-kor startol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: