DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
WTCC

Hivatalos: Két autóval tér vissza a WTCC-be a Volvo!

Ahogy arra számítani lehetett, a Polestar Cyan Racing ma hivatalosan is bejelentette, hogy a Volvo 2016-tól újra rajthoz áll a túraautó-világbajnokság versenyein! A svéd gyártó két S60 Polestar TC1-gyel indul majd, azt azonban még nem tudni, kik fogják vezetni őket.

Gyakorlatilag már hetek óta nyílt titok volt, hogy 2016-ban új gyártó csatlakozik a túraautó-világbajnoksághoz, ráadásul az is biztosra vehető volt, hogy a Volvo és annak sportprogramjáért felelős Polestar Cyan Racing lesz az új érkező. Nos, ezt ma hivatalosan is bejelentette az alakulat, a következő szezontól kezdve tehát a Citroën, a Honda és a Lada mellett egy negyedik gyártó is képviselteti magát a WTCC-ben (ötödik márkaként a Chevrolet is jelen van, ám azokat az RML készíti fel, nem maga az amerikai gyár).


 
A mai közleményből arra is fény derült, hogy az S60-as modell alapjaira épülő, Volvo S60 Polestar TC1 névre keresztelt versenygéppel állnak rajthoz a világbajnokságon, ráadásul rögtön kettőt is csatába küldenek belőlük. Bár a Volvo három gyári pilótája, Thed Björk, Robert Dahlgren és Fredrik Ekblom már korábban tesztelte az autót, arról egyelőre nincs információ, hogy kik lesznek a svédek jövő évi versenyzői – a korábbi pletykák Yvan Mullert is szóba hozták velük.

„Nagyszerű nap ez a Polestar Cyan Racing számára, hiszen bejelenthetjük, hogy csatlakozunk a túraautó-világbajnokság mezőnyéhez” – nyilatkozta Alexander Murdzevski Schevdin, a Polestar elnöke. „Ez egy olyan projekt, amelynek egyetlen célja van: hogy Svédországba hozzuk a világbajnoki címet. Tiszteljük az előttünk álló feladatot, és teljes elkötelezettséggel vágunk bele. Ez egy hosszútávú projekt, és komoly téli tesztprogramot fogunk lebonyolítani a 2016-os idény előtt, amely elsősorban a tanulásról fog majd szólni.”

A Volvo 2011-ben már futott teljes szezont a WTCC-ben Robert Dahlgrennel, legutóbb pedig a 2013-as sanghaji fordulón tűnt fel a nevük a rajtrácson Thed Björk révén. A bejelentés alapján – amely egyébként napra pontosan 30 évvel azután történt, hogy a svéd márka 1985-ben elhódított az ETCC-trófeát – azonban most nem egyetlen idényre terveznek a világbajnokságon, ráadásul Michelisz Norbi szerint akár rögtön az első évadjuk során számolni kell majd velük.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: