DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WTCC

Loeb nyert, Michelisz lemásolta a bravúrt

A WTCC argentin szezonnyitójának fordított rajtrácsos második futamán a gyári Citroenek átgázoltak a mezőnyön, de ezúttal nem José Maria Lopez, hanem Sebastien Loeb nyert. Michelisz Norbert zseniális versenyzéssel megint a 6. helyig jött fel.

Hihetetlen izgalmakat hozott a WTCC Termas de Rio Hondo versenypályán rendezett 2015-ös nyitófordulójának fordított rajtrácsos második futama. A pole-pozícióból James Thompson rajtolhatott a most debütáló Lada Vestával, de reményei már az első métereken elúsztak, miután az indulásnál kipörögtek a kerekei, ráadásul, az első kanyarban még Stefano D’Astével is összeértek, aminek következtében mindketten visszaestek a mezőnyben.

Az első kanyarban így aztán már Tom Coronel fordult el elsőként, aki kicsit leterelte a pályáról a mögötte igyekvő Gabriele Tarquinit, így az olasz is pozíciót veszített. Coronel sem maradt sokáig az élen, a 7-8-9-10. helyről rajtoló gyári Citroenek hamar bedarálták őt is. Előbb Ma Csing Hua ment el mellette, majd a holland hibázott, lesodródott a pályáról, és az első 1. helyről hirtelen visszazuhant a mezőny végére. A 2. helyet így Loeb örökölte meg tőle, és mivel nem sokkal később Ma is hibázott, és ő is megjárta a pálya menti füves részt, így a kilencszeres rali-világbajnok máris az élen találta magát.

Mindeközben a Zengő Motorsport magyar pilótája, Michelisz Norbert a 16. helyről rajtolva egészen a 6. helyig lopakodott előre az első néhány körben zajló helyezkedésben, és a vb-címvédő Lopezzel is volt egy gyors oda-vissza pengeváltása. Végül az argentin kihasználta a Citroen erőfölényét, így ebből a párharcból ő jött ki győztesen, és hamarosan Mehdi Bennani Citroenje is elsuhant Norbi Hondája mellett, majd nem sokkal később Mulleré is.

A 3. körben D’Aste balesete miatt a biztonsági autó is pályára hajtott, ekkor Loeb, Ma, Tarquini, Lopez, Bennani, Monteiro, Muller, Michelisz  volt a sorrend az első 8 hely tekintetében. A biztonsági autó 4 kört töltött a pályán, és ez idő alatt Ma túlmelegedés miatt kénytelen volt a bokszba hajtani, így Norbi előrejött a 7. helyre, míg a 2. helyet átmenetileg Tarquini örökölte meg.

 8 kör volt hátra a versenyből, amikor a safety car újra zöld utat adott a mezőnynek. Loeb innentől kezdve nem nézett hátra, és végig erős tempót diktálva megnyerte a versenyt. Lopez az újraindítást követően szinte azonnal megelőzte Tarquinit, és feljött közvetlenül Loeb mögé a 2. helyre, de a franciának bottal ütötte a nyomát. Igaz, a 2. hely is azt jelentette számára, hogy az első hétvégét követően vezeti az összetettet, 5 ponttal előzve Loeböt.

A 3. helyre végül Monteiro futott be, aki a verseny vége felé előzte meg gyári hondás csapattársát, a Bennani és Muller kettőse ellen körökön át hősiesen védekező Tarquinit. Az említett két citroenes idővel kigolyózta egymást, az esetet utólag vizsgálják a felügyelők. Bennani kipördülése folytán Michelisz átmenetileg feljött a 6. helyre, de a marokkói nem sokkal később visszaelőzte őt. Muller viszont a bokszba hajtott túlmelegedés miatt, így Norbi ismét a 6. helyen roboghatott a cél felé.

A magyar pilóta ezután még kőkeményen visszaverte Ma támadásait, és az első futam után a másodikon is véghezvitte azt a bravúrt, hogy a mezőny szinte legvégéről rajtolva egészen a 6. helyig jött előre. Összetettben is ugyanebből a pozícióból várja a folytatást. 

WTCC, Argentína, a 2. futam végeredménye:



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: