DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
USA

Montoya: Az F1 tanulhatna az IndyCartól

Az IndyCarban jobban kijön a versenyzők közti különbség, többet tesznek a rajongókért, mint az F1-ben, s nem nyomják agyon információhegyekkel a pilótákat – legalábbis a bajnoki címre törő JPM szerint.

A ma este pályafutása második CART/IndyCar-bajnoki címéért ringbe szálló Juan Pablo Montoya nemrég a német Auto Motor und Sportnak adott interjút, melyben mindenekelőtt egybevetette az észak-amerikai topszériát a Formula-1-gyel – aligha meglepő, hogy nem a királykategória „került k győztesen” a megmérettetésből. A kolumbiai persze nem hagyta indoklás nélkül, hogy miben tartja jelenlegi munkahelyét jobbnak a korábbinál, ahol öt és fél évet töltött.

„Itt mindenki azon töri a fejét, hogyan lehetne előnyre szert tenni azonos technológiával, míg a Formula-1-ben nagy különbségek vannak a különböző autók technikai háttere közt” – kezdte a kolumbiai, majd így folytatta: „Ráadásul rengeteg olyan dolgot tesznek fel az autóra, melyeknek szerintem semmi értelme. Szenzorok százai, melyek túl sok információval látják el a csapatot. Hogy mit tanulhatna tőlünk a Formula-1? Adják a versenyzők kezébe az irányítást!”

montoya_pocono_win_14



„A szenzorok persze maradhatnak” – folytatta a kolumbiai. „Az edzések és a versenyek után miért is ne lehetne átnézni az adatokat? De verseny közben nem szabadna elérhetővé tenni őket, a versenyzőknek csak magukra szabadna hagyatkozniuk. Ha túlerőlteted, ráfizetsz, ha túl óvatos vagy, oda a jó köridő. Ez teszi a klasszis versenyzőt: az egyensúly megtalálása! Így végül sokkal inkább kiderül, milyen különbség van egyes versenyzők közt, hiszen minden tulajdonságuk összejátszik.”

Montoya, aki többek közt azt is elismerte, hogy az észak-amerikai sorozat veszélyesebb a Formula-1-nél, azt is kifejtette, hogy miért tartja értékesebbnek idei indianapolisi sikerét a 2000-esnél és a Monacói Nagydíj megnyerésénél: „Az idei Indy-győzelem különleges volt. Mert tizenöt év telt el. Mer a Penske-vel értem el. És mert mostanra sokkal jobban értem, mit jelent az Indy” – mondta a kolumbiai, akinek utoljára azt a kérdést tették fel, hogy a rajongóknak többet ad-e az IndyCar az F1-nél:

„Sokkal többet, nézzék csak meg! Mindenki bemehet a paddockba, láthat mindent és meg is érinthet. Az IndyCar a rajongóknak szól, a Formula-1 viszont a televíziónak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: