DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
USA

Indy 500: Drámai végjáték a vihar után

Négy órát csúszott a 2024-es Indy 500 kezdése, de megérte kivárni a versenyt: szenzációs csata után Josef Newgarden duplázni tudott.

Miután a hosszú napok óta beígért vihar elvonult, és sikerült felszárítani a pályát, magyar idő szerint vasárnap este 22:44-kor megkezdődhetett a 2024-es Indy 500, melynek első szakaszában úgy tűnt, hogy az összesen 66 kört az élen töltő pole-pozíciós, Scott McLaughlin nagyon komoly eséllyel pályázhat a győzelemre, de végül nem ő, hanem csapattársa, Josef Newgarden ünnepelhetett győzelmet.

newgarden-indy-1



Méghozzá nem is akármilyen győzelmet! Az amerikai versenyző az utolsó körben vívta ki a sikert Pato O’Warddal szemben, aki komoly nyomás alá helyezte őt a hajrában, sőt meg is előzte az utolsó kör kezdetén, de túl korai volt a támadás, és Newgardennek maradt egy lehetősége a visszaelőzésre, amit a 800 kanyarból álló verseny 799. balosában végre is hajtott.

A McLaren mexikói pilótája, aki három év alatt másodszor végzett a második helyen a Brickyardon, rettenetesen csalódott volt, sokáig a sisakját sem vette le, és könnyek között nyilatkozott a történtekről.

oward-indy500

Newgarden győzelmével nem csupán az első versenyző lett az évezred eleje és Helio Castroneves óta, aki zsinórban két Indy 500-at meg tud nyerni – és ezzel besöpri az ezért járó tetemes bónuszt –, hanem egyúttal a szezonját is sikerült visszahoznia azt követően, hogy az idénynyitóról kizárták (persze az éllovas Palou még nagyon messze van).

Az akkor történtek miatt a rajongók egy része keserűen vette tudomásul a Penske mostani győzelmét, bár mint láthattuk, a közönség magát Newgardent hihetetlen ünneplésben részesítette.

newgarden-indy-2

A harmadik helyre az O’Wardhoz hasonló alternatív taktikát tökéletesen végrehajtó Scott Dixon ért oda, aki az utolsó utáni pillanatban előzte meg Alexander Rossit. A bajnoki listavezető Alex Palou lett az ötödik, míg Scott McLaughlin végül csak hatodikként futott be Kyle Kirkwood előtt, akit szintén alternatív taktika segítségével ugrott fel ilyen magasra a hajrában.

Az abszolút újonc, részvételéért a saját bajnokságának versenyét beáldozó Kyle Larson sokáig nagyszerűen szerepelt, de begyűjtött egy büntetést, és csak a 18. helyen ért célba – a legjobb újonc egyébként Ed Carpenter versenyzője, a dán Christian Rasmussen lett.

tv-larson

Természetesen az idei kiírás is sem múlhatott el komolyabb balesetek nélkül: az első körben rögtön hárman búcsúztak, köztük a korábbi győztes Marcus Ericsson, de Will Power, Colton Herta és Marco Andretti versenyének is baleset vetett véget.

A legijesztőbb jelenet mégsem valamelyik bukás volt, hanem egy apró kis koccanás, mellyel Kyle Kirkwood a bokszban szó szerint belökte szerelői közé Callum Ilottot, de a brit versenyző reflexeinek köszönhetően sikerült elkerülni minden csapattagot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: