DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Túraautó

DTM-botrány: Eltiltás, kizárás és pénzbírság

Nem vette félvállról a Német Motorsport Szövetség az Audi által a Red Bull Ringen kirobbantott botrányt. Büntették a kettős kilökésért felelős pilótát, a csapatfőnököt és a márkát is.

1438535808



A Német Túraautó-bajnokság augusztus 2-án, a Red Bull Ringen zajló esős futama drámai körülmények között ért véget. Az Audit vezető Timo Scheider kilökte a vele pontokért csatázó Pascal Wehrlein és Robert Wickens Mercedesét azt követően, hogy a rádión az Audi főnöke, Wolfgang Ullrich erre kérte őt elhíresült felszólításában.

Noha a főnök és a versenyző is véletlenről, nem szándékos cselekedetről beszélt, a DTM-et irányító Német Motorsport Szövetséget ez nem hatotta meg, és súlyos büntetést róttak ki az érintettekre, miután az elmúlt héten alaposan áttanulmányozták a történteket.

Scheidert a futamról már aznap kizárták tette miatt, büntetését azonban meghosszabbították, így a kétszeres bajnok a sorozat e hétvégi fordulóján, Moszkvában egyáltalán nem állhat rajthoz.

CNV6xebUkAApQuT

Felelőtlen elszólásáért az Audi sportprogramjának első embere, Wolfgang Ullrich a szezon hátralévő részében nem teheti be a lábát a bokszutcába a versenyhétvégéken, és a csapatrádióban sem kommunikálhat már 2015 során.

Mindemellett az Audit 200 000 eurós pénzbírsággal sújtották, ráadásul a márkát megfosztották az összes ponttól, amit a spielbergi második futamon szereztek. A pilóták és a csapatok tabelláját ez nem érintette, a gyártók versengésében azonban az Audi így 62 egységgel lett szegényebb, amit a helyezéseknek megfelelően a Mercedes és a BMW között osztottak szét. Az ominózus futamot Mattias Ekström révén egyébként megnyerő négykarikás márka ezáltal a vezetést is elveszítette a tabellán, és 43 pontos lemaradásba került a Mercedesszel szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: