DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali (TR)

Sporttörténelmi száguldás három napon át

Alig valamivel több, mint két hét múlva – május 15. és 17-e között – elrajtol a Nyílt Magyar Tereprali Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja.

A verseny több szempontból is sporttörténelmi esemény lesz, ugyanis most lesz az első olyan viadal, ahol egy napon belül két országot is érintik az indulók, ráadásul Ausztria ezzel a versennyel debütál a tereprali világában. És ha mindez még nem lenne elég, másfél napon keresztül ugyanazokon a pályákon száguldoznak a résztvevők, mint a Magyar Rali Bajnokság harmadik állomásának versenyzői.

A Tereprali versenynaptárába tavaly került be először – akkor szintén a hazai bajnokság második futamaként – a Riverside Baja. Sajnos igencsak emlékezetesre sikeredett a 2014-es debütálás, ugyanis a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a versenyzők biztonsága érdekében törlik az utolsó szakaszt. Mind az autósoknál, mind pedig a motorosoknál a címvédők diadalmaskodtak a rendkívül izgalmas versenyen: előbbieknél a Fodor Imre, Csató Attila duó, míg utóbbiaknál Hodola Richárd győzött.

2015-riverside baja-előzetes2



Amíg tavaly Beled városa, addig idén május 15-17 között az ausztriai Reichnitz és Sárvár lesz a verseny központja. A magyar bajnoki pontok mellett a motorosok és quadosok viadala egyben Európa-bajnoki futam is lesz – 2015-ben a második –, míg az autósoknál a Zóna Európa Bajnokság negyedik versenyét rendezik meg. Amint azt Garamvölgyi Zoltán, a Riverside Baja magyar rendezője elárulta, természetesen nemcsak ezek miatt lesz érdemes a nézőknek a helyszínen megtekinteni a nehéz terepen való száguldozást.

„Sárvár boldogan befogadott minket, a városvezetés nagy örömmel támogatta, hogy egy ilyen rangos sporteseménynek adjanak otthont. Több szempontból sporttörténelmi versenyre készülünk, ugyanis Ausztria területén ez lesz az első tereprali viadal, és ugyancsak nem fordult még elő hazánk bajnokságában, hogy egy nap két országban is egy-egy szakaszt teljesítenek. Ráadásul mind én, mind pedig az osztrák rendező kollégám, Christof Danner versenyezőként is indulunk, így a pályák kijelölése előtt mindketten kiszálltunk a szervezésből” – mondta Garamvölgyi Zoltán, aki Lónyai Pál navigátoraként szokott versenyezni, ám ezúttal pilótaként teszi próbára a tudását, és számára Szabó Barbara diktálja az itinert.

2015-riverside baja-előzetes3

Az előkészületek utolsó fázisát Polgár László versenyigazgató és Németh Sándor biztonsági főnök irányításával egy profi gárda végezte, így a lehető legjobb körülmények várják a csapatokat és a versenyzőket. A háromnapos versenyen egyébként szombat délutántól vasárnap estig a kilátogató érdeklődők két szakág küzdelmeit is nyomon követhetik.

„A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is becsatlakozik a Riverside Baja a magyar ralibajnokság harmadik állomásának, a szombathelyi központú Iseum Rali küzdelmeibe, ugyanis mindkét szakág ugyanazokat a murvás pályákat használja majd” – jelentette ki Garamvölgyi Zoltán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: