DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

RX: A címvédő megállíthatatlan, magyar siker Portugáliában

Mattias Ekström zseniális versenyzéssel húzta be az idei ralikrossz-világbajnokság második futamát, Szabó Krisztián pedig egyik riválisa kizárása után ezüstértmet szerzett az Európa-bajnokságon.

Johann Kristofferson, a Volkswagen RX Sweden pilótája várhatta a legjobb helyzetből a vasárnapot, hiszen mindkét szombati kvalifikációs futamot megnyerte, a Q3-ban és a Q4-ben viszont alulteljesített, és csak a harmadik helyen lépett tovább az elődöntőbe. Az első két pozícióban Petter Solberg és Mattias Ekström zárt, a barcelonai szezonnyitón ezüstérmet szerző Timo Scheidernek viszont nem jött össze a montalagrei megmérettetés, és nem jutott be a legjobb tizenkettő közé.



Szintén kevésbé alakult jól a verseny a világbajnokság egyetlen magyarja, Lukács Kornél Csucsu számára is, hiszen a huszadik helyen végzett, így pont nélkül távozott Portugáliából. „Ezen a hétvégén nem tudtam elhozni pontokat, de nem vagyok elégedetlen. Életem második világbajnoki futamán, egy nagyon jó hangulatú versenyen, rengeteg néző előtt versenyezhettem. A technikát folyamatosan fejlesztjük, és már nagyon várom a Hockenheimringet, ahol újra autóba ülhetek” – nyilatkozta a verseny után a magyar pilóta.

A döntőbe, a legjobb hat közé Solberg, Kristoffersson, Reinis Nittis, valamint az Ekström, Sebastian Loeb, Timmy Hansen trió jutott be. Solberg jobban kapta el a rajtot a címvédő mellől, Ekström viszont már az első körben kihasználta Joker-körét. A WRX kétszeres győztese nem élvezhette sokáig a vezetést, hiszen lassú defekt hátráltatta, majd jokerezett, Kristoffersont juttatva ezzel az élre. Ekströmhöz hasonlóan a két Peugeot-Hansen-pilóta, Loeb és Hansen is kihasználta a jokert, Loeb pedig autója minden egyes négyzencentiméterét próbálta kihasználni arra, hogy elmenjen Ekström mellett.

A svéd végül alig több, mint fél másodperccel múlta felül francia riválisát, növelve előnyét a pontversenyben, a harmadik helyet pedig az utolsóként jokerező Kristoffersson szerezte meg. Solberg balszerencséje miatt nem szólhatott bele a győzelem sorsába, Volkswagen Polója bal hátsó kerekén már csak felnivel vánszorgott a célba.

Az Európa-bajnokság S1600-as kategóriájában a Skodával versenyző címvédő, Szabó Krisztián toronymagas esélyesként várta az elődöntőket, hiszen a Q1-et kivéve minden időmérőn nyerni tudott. A magyar pilóta saját elődöntőjét második helyen zárta, a döntőben viszont harmadikként végzett. Nem sokkal a verseny után a versenybíróság időbüntetést rótt ki az ezüstérmet szerzett orosz Timur Sigabugyinovra, így Krisztián előrelépett a második pozícióba, mindössze egy ponttal elmaradva összesítésben a győztes Ulrik Linnemann mögött.

A kategória második legjobb magyarja Szabó mögött Marton Gergely lett, aki hatodikként zárta az első elődöntőt, de Szíjj „Jolly” Zsolt is pontot szerzett, 16. helyen végezve összesítésben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: