DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Megvan a kilencedik győztes: Dovi nyert az esőben!

Izgalmas esős versenyt hozott a MotoGP Malajziai Nagydíja, amelyen végül a ducatis Andrea Dovizioso megszerezte karrierje második sikerét a királykategóriában. Mögötte Valentino Rossi és a kiesésekből is profitáló Jorge Lorenzo ért célba; a világbajnok Marc Marquez ismét elcsúszott.

A Moto2-esek versenye után leszakadó eső miatt többször is csúsztatták a MotoGP Malajziai Nagydíjának startját, s végül húszperces késéssel vághatott neki a mezőny a 19 körösre csökkentett távnak. Az élről Andrea Dovizioso várhatta a piros lámpák kialvását, a rajt után azonban már Jorge Lorenzo vezetett, míg az első kör végére már Valentino Rossi állt az első pozícióban, nyomában a két Ducatival. Andrea Iannone aztán a második körben meg is előzte yamahás honfitársát, ám nem tudta leszakítani őt magáról, sőt Dovizioso és Marc Marquez sem maradt le a párosról.

dovizioso-motogp-futam-sepang



Miközben Iannone és Rossi az élen egymást előzgette, a legjobb tempót Cal Crutchlow diktálta: az LCR Honda motorosa előbb Lorenzón, majd Marquezen is áthámozta magát – igaz, a világbajnok pár körrel később visszaelőzte a britet. Végül aztán Crutchlow volt az első, aki kiszállt az élmezőny küzdelméből: a múlt heti győztes a 2-es kanyarban csúszott el. Pár kanyarral később aztán Marquez is elesett, így a tempóból a legjobbakat tartani nem tudó Lorenzo ismét a negyedik pozícióban haladt. Eközben Rossi tört az élre, sőt a sokáig vezető Iannonét még csapattársa, Dovizioso is átlépte.

A futam utolsó harmadához közeledve aztán Iannone is bukott, így a győzelemért már csak Rossi és Dovizioso csatázott. A „Doktor” el is mérte a célegyenes végi féktávot, így a ducatis olasz tört az élre, aki aztán pillanatok alatt tetemesre növelte az előnyét yamahás kollégájával szemben. Rossi tempója nagyon visszaesett a hajrára: néhány kör alatt négy másodpercre hízott a különbség kettejük között, így lemondhatott a győzelemről.

rossi-motogp-futam-sepang

Dovizioso pedig már nem hibázott, ezzel megszerezte karrierje második királykategóriás sikerét – a 2009-es Brit Nagydíj után tudott ismét nyerni az olasz! Ráadásul a ducatis lett idén a kilencedik különböző pilóta, aki diadalmaskodni tud a MotoGP-ben, ami természetesen új rekordot jelent a legnagyobb géposztályban. Rossi lett a második, Lorenzo pedig a harmadik, ezzel pedig előbbi bebiztosította összetettbeli második helyét, míg a Yamahák mögött a két Avintia Ducati futott be Hector Barbera, Loris Baz sorrendben. Vinales végzett a hatodik pozícióban, megelőzve az apriliás Bautistát, a top10 sorrendjét pedig Miller, Pol Espargaro és Petrucci tette teljessé. Marquez végül a 12. helyen ért célba. Az idény két hét múlva Valenciában zárul.

A futam végeredménye:

1. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 42'27.333
2. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.115
3. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +11.924
4. Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati +19.916
5. Loris BAZ FRA Avintia Racing Ducati +21.353
6. Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +22.932
7. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +25.829
8. Jack MILLER AUS Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda +32.746
9. Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +33.704
10. Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Yakhnich Ducati +34.280
11. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +36.480
12. Eugene LAVERTY IRL Pull & Bear Aspar Team Ducati +36.638
13. Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +36.897
14. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +45.609
15. Scott REDDING GBR OCTO Pramac Yakhnich Ducati +49.779
16. Hiroshi AOYAMA JPN Repsol Honda Team Honda +52.665
17. Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +52.784
18. Tito RABAT SPA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda +54.891
Nem ért célba:        
  Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati  
  Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda  
  Yonny HERNANDEZ COL Pull & Bear Aspar Team Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: