DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Kiszállhat a Renault a Formula-E-ből

Az elektromos sorozat jelenlegi domináns alakulata már a jelenlegi szezon után búcsúzhat, és már az is szóba került, ki veheti át a helyüket az indulók listáján

Azok után, hogy a Formula-E első autója a Renault technikai támogatásával valósult meg 2014-re, a következő szezont az e.dams oldalán hivatalosan is gyári csapattá válva kezdték meg a franciák. Sebastien Buemi – ha drámai körülmények között is – elhódította a bajnoki címet, idén pedig minden eddiginél kiemelkedőbb teljesítményt nyújt: az eddigi hat futamból mindössze egyszer nem a svájci versenyző és a francia istálló diadalmaskodott. Persze a csapat tavaly a csapatok bajnokságát is megnyerte, amit természetesen idén is fölényesen vezetnek.



Ezzel párhuzamosan a Renault az F1-be is gyári erőkkel tért vissza, melyet hatalmas infrastrukturális és szakemberállományban történt fejlesztések kísértek. Az Autosport információi szerint akár az is megtörténhet, hogy a Formula-E-ben aratott sikerek, és az F1-es projekt fejlesztése miatt a Renault kiszállhat az elektromos sorozatból, partnermárkájára, a Nissanra hagyva az indulás jogát.

Miután a japán gyártó 2015-ös, LMP1-es projektje kudarcba fulladt, azóta keresik azt a platformot a motorsportban, ez pedig nagyszerű megjelenési lehetőséget biztosítana a számukra – mivel a Nissan a világ egyik vezető elektromosautó-előállítója, szinte adja magát a Formula-E-szereplés. A vállalattól azonban nem kívánták kommentálni a híresztelést.

Az biztos, hogy legyen bármi is a csapat neve, a 2017-18-as szezonban biztos, hogy a Renault hajtásláncát használják majd – a jelenlegi erőviszonyokat tekintve ez remek marketingopció lehet a Nissan motorsport-részlege, a Nismo számára. Ha valóban megérkeznek a Formula-E-be, az a pilóták terén okozhat némi zavart: élmenőjük, Sebastien Buemi ugyanis szerződésben áll a Toyota WEC-csapatával, akik nem biztos, hogy engedélyeznék, hogy egyik pilótájuk egy rivális japán márkát képviseljen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: