DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Hockenheim menti meg Buemiék bajnokságát?

Jelen állás szerint a Formula-E szezonnyitójának mindhárom dobogósa futamokat kényszerül kihagyni a WEC és a FE naptárütközése miatt – egy olyan pálya segíthet rajtuk, mely egyik szériában sem szerepel.

Hetek óta tudni lehet róla, hogy a Formula-E harmadik szezonjának jó pár résztvevője, köztük a szezonnyitót dobogón záró Buemi, di Grassi, Heidfeld hármas (akik közül előbbi kettő mindkét eddigi bajnoki címért harcban volt) választani kényszerül jövő nyáron a duplafutamis New York-i ePrix és a WEC nürburgringi 6 órás versenye között – sőt, az idén is az elektromos széria győzelmére törő Buemi már le is szögezte, hogy ebben a helyzetben kénytelen lesz kihagyni a Formula-E versenyeit abban az esetben is, ha a bajnokságért harcol.

A megoldást furcsamód egy harmadik sorozat olyan pályája jelentheti, mely egyik említett szériában sem vállal szerepet. Hockenheimről van szó, mely az előzetes tervekkel ellentétben a 2017-es versenynaptárba is bekerült a Nürburgring „helyére”, s amennyiben valóban ott és nem a „Zöld Pokol” GP-pályáján tartják majd a Német Nagydíjat, az azt jelentheti, hogy elhárul az akadály a naptárütközés megváltoztatása elől.

toyota-wec-lmp1



A problémát az okozta, hogy a Formula-E vezetőségének elmondása szerint képtelenek lennének a New York-i eseményt áthelyezni, a WEC pedig a Nürburgringet nem tudta elmozdítani: egy héttel előre azért, mert a Le Mans utáni három hétvégén nem rendezhetnek versenyt a csapatokkal kötött megállapodás értelmében, későbbre pedig azért, mert a Nürburgring nem akarta volna egyetlen hétvége eltéréssel fogadni az F1 és a WEC mezőnyét is. Így aztán kénytelenek voltak az eddig jól működő megállapodást felborítani, miszerint a nagy számú közös pilóta érdekében nem rendeznek futamot egyazon hétvégén.

A Formula-E első embere, Alejandro Agag örül a fejleménynek, de azt is tudja, hogy a WEC nem fog lépni, amíg nem véglegesítik az F1-es versenynaptárat: „A fő akadály elhárult a WEC időpontjának módosítása elől, csakhogy nem kizárt, hogy az F1 menetrendje ismét megváltozik, s amíg ezt nem véglegesítik, ők sem fognak lépni. Felvettem a kapcsolatot a WEC-vel a fejlemények láttán, s azt a választ kaptam, hogy ők is éppúgy meglepődtek, mint én, de mindenképpen végiggondolják a dolgot. A szándék tehát megvan, remélhetőleg meg tudjuk oldani a helyzetet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: