DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Buemi a pole-ban bajnoki riválisai előtt

Sebastien Buemi eddig mindent megtett annak érdekében, hogy ledolgozza pontbeli lemaradását két fő ellenfelével szemben, hiszen megszerezte az első rajthelyet a Formula-E szombati londoni versenyére.

A kvalifikáció nagyobb részében az első csoportba sorsolt Lucas di Grassi állt az élen, akinek idejét sokáig nem tudták megdönteni a riválisok. Pedig a második 10 perces szakaszban pályára lépő Jean-Eric Vergne közel állt hozzá, de miután első gyorskörén hibázott, a másodikban egy a csapattal való félreértés miatt nem tudta a maximumot kihozni az autóból, bár így is csak néhány századdal végzett a brazil mögött.

A legnagyobb veszélyt az első helyre azonban a negyedik csoport tagjai jelentették, hiszen az öt pilóta között ott volt három olyan is, akik még esélyesek a bajnoki címre: Sebastien Buemi, Nelson Piquet és Jerome d’Ambrosio. Ez a trió pedig valóban felfordította a sorrendet az élen, hiszen két-két gyorskörük után mindhárman beférkőztek az első négy helyre. Buemi jelentős különbséggel állította az első helyre az e.dams autóját, és csak több mint négytizedes lemaradással tudott körbeérni d’Ambrosio, akinek ez így is elég volt a második helyre, hiszen egyetlen ezreddel felülmúlta di Grassit. A belga ezzel szezonbeli legjobb kvalifikációját teljesítette - noha Malajziában is a 2. helyről rajtolhatott volna, onnan végül kizárták egy technikai szabálytalanság miatt.

Dppi_03415006_199



A bajnoki tabellát vezető Piquet a 4. lett, így fő riválisait szem előtt tarthatja majd a rajtnál. Mögüle Vergne rajtolhat majd, míg a hatodik helyen Nicolas Prost végzett. Remekül mutatkozott be a McLaren F1-es tesztpilótája, Oliver Turvey, aki a 7. pozícióba állíthatja majd fel a China Racing autóját, és a csapatnak jók a kilátásai arra, hogy végre ne csak Piquet-vel, hanem a másik géppel is komoly pontokat szerezzenek.

A mai és a holnapi verseny előtt még öten esélyesek a bajnoki címre. Az időmérő előtt matematikailag még Sam Birdöt is ide számolhattuk, ám neki tökéletes hétvégére, a két futamon a maximális 60 pontra lett volna szüksége Piquet beérésére, és mivel ma nem lett övé a pole - csak 9. lett -, az így elvesztett három ponttal máris kiesett a küzdelemből.

D’Ambrosiónak 51, Prostnak pedig 46 pontos a lemaradása jelenleg, így nekik is csodára lenne szükségük a hétvégi futamokon, s a cím sorsa minden bizonnyal Piquet, az őt 17 ponttal követő di Grassi, és a lemaradását az első rajthely begyűjtésével 20 pontra csökkentő Buemi között fog eldőlni.

A Formula-E szombati futama közép-európai idő szerint 17 órakor rajtol. A bajnoki cím akár már ma eldőlhet, ehhez az kell, hogy a versenyen Piquet 11 ponttal többet szerezzen Bueminél, és 14-gyel többet di Grassinál.

A rajtpozíció itt különösen fontos lehet, hiszen a pilóták a szűk pályán nem látnak sok esélyt az előzésre. Jean-Eric Vergne szerint egy sikeres manőver kivitelezése „teljességgel lehetetlen lesz”, és csak mások problémái által léphetnek majd feljebb. Az előrejutást pedig tovább nehezíti, hogy az 1-es kanyarban elvégzett módosítások miatt a verseny biztonsági autó mögül indul majd.

CIgZH5WWUAEQ2-3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: